Sjuksköterskorna smet ut bakvägen när akuten på Sankt Göran stängde

”Er kamp är vår kamp” tyckte Revolutionära fronten som ville uppvakta de strejkande sjuksköterskorna vid akutmottagningen på Sankt Görans sjukhus i Stockholm. En förtroendevald strejkvakt fick ta emot den vackra blombuketten. Sjuksköterskorna smet ut genom personalutgången.

När vårdstrejken drog i gång klockan tolv i dag väntade ett stort pressuppbåd på kommenterar från de strejkande akutsjuksköterskorna på Sankt Görans sjukhus. Men den samlade pressen samt norsk, finsk och svensk tv mötte bara förtroendevalda som började sitt pass som strejkvakter. Susanne Björkman, ordförande för Vårdförbundets sektion i centrala Stockholm, var en av dem.

– Vi kommer att stå vakt här till i kväll för att informera allmänheten om att nu är vi ute i strejk och för att förklara varför.

Hon tror inte att det blir svårt att få allmänhetens förståelse.

– Vi har mycket stöd för den här strejken – både bland medlemmar och bland allmänhet, säger hon.

På informationslappar som delas ut är budskapet att nu får det vara slut med lönediskriminering av akademiska och kvinnodominerade yrken och att lönen ska motsvara folkets och politikers värderingar.

Samling på Kraftkällan

De tiotal sjuksköterskor som skulle ha varit i tjänst under dagen lämnade arbetsplatsen när akutmottagningen på Sankt Görans sjukhus stängdes. Under morgonen hade omkring åtta patienter antingen skickats till avdelningar på sjukhuset eller till andra vårdgivare.

Sjuksköterskorna samlades på avdelning Stockholms lokal med det passande namnet Kraftkällan. Strejkviljan var hög.

– Det är bra att vi strejkar – att vi gör något konkret för att höja våra löner, sa Lena Nilsson, och hennes kolleger höll med.

Arbetsgivare backade

Av de drygt 800 varsel som har lagts i Stockholm har arbetsgivaren hänskjutit ungefär 500 till centrala nämnden. Det innebär att inte mer än omkring 300 medlemmar kan tas ut i strejk. Men Ulla Althin, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Stockholm, får under dagen ta emot samtal från åtminstone en backande arbetsgivare.

– Landstinget ringde mig just och sa att de backade från att undanta en ortopedavdelning på Karolinska universitetssjukhuset i Solna från varslet. De erkände att det inte var samhällsfarligt. Bra, konstaterar en nöjd avdelningsordförande.

Det innebär ytterligare 22 strejkande medlemmar. Medlemmar som kan få en duvning i lönesamtal och medieträning under den tid de skulle ha arbetat – och som nu Vårdförbundet förfogar över.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida