SKL efter andra strejkvarslet: Det finns snedsitsar

Efter Vårdförbundets andra varsel var ordföranden för SKL:s förhandlingsdelegation mer villig att diskutera både lokal lönebildning och värdeförskjutning.

30 april 2008

Ordföranden för Sveriges kommu­ner och landstings förhandlingsdelegation, Ingela Gard­ner Sundström, tycker att det var nog med det första varslet.

– Man trappar inte upp en konflikt om man vill åstadkomma resultat.

Men hon är inte längre lika avvisande till Vårdförbundets påstående att landstingen inte har lyckats med den lokala lönebildningen. »Klart det finns snedsitsar«, säger hon och anser att det är horribelt när en erfaren undersköterska som har utbildat sig till sjuksköterska får lägre lön än den hon hade innan hon utbildade sig. Men det tror hon är synnerligen ovanligt.

Håller du med om att den lokala lönebildningen har fungerat dåligt?

– Nja, visst finns det säkert ställen där processen inte har skötts på ett bra sätt. Den kritiken måste vi ta till oss och se till att lokala arbetsgivare förvaltar avtalen på rätt sätt.

Ingela Gardner Sundström tycker att ett sätt att diskutera lokal lönebildning kan vara den lösning som medlarna i förhandlingarna med lärarfacken presenterade.

– Arbetstidsfrågan var viktig för lärarna och medlarna föreslog en opartisk samtalsledare som ska hjälpa parterna att hitta ett gemensamt sätt att se på de frågorna.

Något liknande kan hon tänka sig i de fortsatta kontakterna med Vårdförbundet. En samtalsledare som hjälper dem att till exempel diskutera den lokala löneprocessen.

– Eftersom Vårdförbundet är missnöjt med den, tillägger hon.

Även frågan om värdeförskjutning är hon mer villig att diskutera nu.

– För att åstadkomma en värdeförskjutning krävs att andra grupper på arbetsmarknaden står tillbaka annars leder det till ett lönerace. Det ökar på inflationen och innebär mycket pengar på papperet och lite i plånboken, säger hon, men vill inte stänga dörren för fortsatta diskussioner även om det.

Det är inte längre självklart, menar hon, att industrin ska vara löneledande och visst borde man titta på värderingen av tjänstesektorn i offentlig verksamhet.

– Kanske det har skett en värdeförskjutning i samhället om vad som ska betalas och kanske ska vi inom SKL mer diskutera vilka värderingar som styr lönesättningen.

Men för att vara villiga att diskutera den frågan måste det råda arbetsfred.

– Värdeförskjutning kan inte vara något man strejkar sig till. Det är min bestämda uppfattning. Först måste vi hitta fram till ett avtal, säger Ingela Gardner Sundström.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida