SKL tror på snabbare uppgörelse om arbetstiderna med förlängda avtalet

Arbetsgivarorganisationen SKL är som väntat nöjt med att Vårdförbundet inte sa upp avtalet från 2011. Det ökar enligt organisationen chanserna att snabbare lösa frågan om arbetstiderna.

– I och med att vi nu inte behöver gå in i en ny central avtalsrörelse kan vi fortsätta att lägga kraft på de partssammansatta utvecklingsarbeten som vi har varit överens med Vårdförbundet om att driva, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s, Sveriges kommuner och landstings, förhandlingsdelegation.

Som exempel tar hon några av de frågor som Vårdförbundet själv prioriterar: lönebildning lokalt, frågan om specialistutbildning och inte minst arbetstiderna.

– Nu får vi utrymme att jobba med de frågorna mer koncentrerat. Därför är jag väldigt glad över att Vårdförbundet valt att förlänga avtalet, säger hon.

Hon påpekar att det är samma människor som både förhandlar och sitter med i de partssammansatta utvecklingsarbetena.

– Nu slipper de sitta och förhandla om löner och ett nytt avtal, vilket kräver väldigt mycket jobb. Min förhoppning är därför att vi på det här sättet snabbare kan nå en överenskommelse i de andra frågorna, exempelvis om arbetstiderna, säger Ingela Gardner Sundström.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida