Skyddsarbete missbrukas i många landsting

Landstinget i Västerbotten är landets värsting när det gäller att söka dispenser från strejken. Och när de får avslag på sin dispensansökan beordrar de in Vårdförbundets anställda för skyddsarbete.

Så har det åtminstone sett ut. Lena Sjölin, ordförande för avdelningen, hoppas på en bättring.

– Vi träffade arbetsgivaren i går, och de försäkrade att det inte var deras avsikt att skyddsarbete skulle användas så ofta som det har blivit, säger hon till Vårdfacket.

Skyddsarbete i stället för dispens

Bakgrunden är att landstinget öst in dispensansökningar. Uppemot 150 ansökningar kom de första två dagarna; hälften av alla i hela landet. De flesta dispenser fick avslag.

Det var då antalet beordringar om skyddsarbete rakade i höjden.

– Varje remitterande läkare ansåg att just hans patient behövde ett undantag. Det fanns ingen samordning, ingen prioritering, säger Lena Sjölin.

Operationer på natten en säkerhetsrisk

Vårdförbundet reagerade också över att planerade operationer utfördes nattetid.

– Det är belagt vetenskapligt att operationer på natten är mer riskfyllda, säger Lena Sjölin.

Nu hoppas hon att det ska vara slut med obefogade skyddsarbeten.

– Arbetsgivaren har försäkrat att det inte är någon medveten obstruktion och har lovat att skärpa tillämpningen när det gäller skyddsarbete, säger Lena Sjölin.

”Väldigt likt dispensansökan”

I Värmland vill landstinget öppna vårdplatser – något som de tidigare har sökt dispens om men fått avslag på. Nu säger man att det ska ske genom beordring av skyddsarbete.

– Men detta skyddsarbete är väldigt likt den dispensansökan som vi avslagit, säger avdelningens vice ordförande Ann-Britt Jonsson. Nu tittar vi närmare på det här tillsammans med Vårdförbundets jurist.

Som framgår av faktarutan ska skyddsarbete bara användas vid akuta händelser som kräver omedelbart ingripande.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida