Nu börjar säsongen

Smittad av kräksjuka på jobbet – då kan du vara hemma med lön

Smittad av kräksjuka på jobbet – då kan du vara hemma med lön
Arbetsgivare kör efter lite olika regler vid vinterkräksjuka. Arkivbild: Mostphotos

Nu är årets säsong av kräksjuka igång, meddelar Folkhälsomyndigheten. Har du blivit smittad på jobbet? Här reder Vårdfokus ut vad som gäller och hur du ökar dina chanser att få vara hemma med lön.

Säsongen för vinterkräksjuka brukar sträcka sig mellan november och april. Statistiken över antalet sökningar på ordet vinterkräksjuka visar att spridningen nu har tagit fart, enligt Folkhälsomyndigheten, som bedömer att fler kommer att bli smittade de närmaste veckorna, både i samhället och i vården.

Det är rimligt – eller egentligen helt självklart enligt Vårdförbundet – att arbetstagare som smittats på jobbet av calicivirus inte ska behöva stå för kostnaden det innebär att stanna hemma, varken första sjukdagen eller när du slutat kräkas och väntar på att bli smittfri.

Bli beordrad

Men villkoren för vad som gäller vid vinterkräksjuka varierar mellan olika arbetsplatser. Och hur du formulerar dig, och hur din arbetsgivare uttrycker sig, när du ringer och berättar att du behöver stanna hemma någon dag för att bli smittfri kan ha betydelse.

Det här kan du tänka på:

1. För att slippa löneavdrag vid sjukfrånvaro gäller det att bli beordrad att stanna hemma. Tag reda på i förväg vem du ska kontakta på just din arbetsplats. Är det din närmsta chef eller verksamhetschefen som har rätt att beordra personal att stanna hemma på grund av smittrisk?

2. När du ringer: Informera om att det går vinterkräksjuka på din arbetsplats, att du nyss har kräkts och är smittsam, men känner dig pigg och redo att komma till jobbet igen. Svaret du får då är med all sannolikhet en beordran att stanna hemma. För att det inte ska bli några missförstånd, be om att få det tydligt bekräftat att din arbetsgivare vill att du stannar hemma på grund av smittrisken. Fråga också hur länge du ska hålla dig borta.

3. Reglerna för avstängning på grund av smittrisk finns i kollektivavtalet Allmänna Bestämmelser (AB §10 moment 4) som Vårdförbundet tecknat med Sveriges kommuner och landsting, SKL. Detta avtal gäller för anställda inom kommun, region eller landsting men inte för privatanställda. Såhär lyder bestämmelsen: ”Arbetsgivare kan meddela en arbetstagare förbud att arbeta för att förhindra att smitta sprids. Under ett sådant förbud behåller arbetstagaren avlöningsförmånerna.”

4. Vissa arbetsgivare har skriftliga rutiner för vad som gäller när personal smittats av vinterkräksjuka på jobbet. Undersök om det finns för din arbetsplats. Hur länge du får vara hemma med lön och om det gäller från första tecknet på sjukdom eller inte varierar från arbetsgivare till arbetsgivare. Vissa slopar karensdagen men betalar inte ut lön övriga dagar. Andra har mer eller mindre generösa rutiner.

5. Som privatanställd kan det vara bra att göra upp med sin chef, innan vinterkräksäsongen drar igång, om vad som gäller om du blir smittad på jobbet och stannar hemma tills du själv inte smittar längre. Be alltid om en skriftlig överenskommelse.

Vinterkräksjukan

  • Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus.
  • Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen eller genom kräkningar.
  • Inkubationstiden är 12–48 timmar.
  • Symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber.
  • Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida