coronaviruset

Snabb avstängning av vårdpersonal ska hindra smittspridning

Snabb avstängning av vårdpersonal ska hindra smittspridning
Medarbetare som kan vara smittade av covid-19 kan nu stängas av utan föregående fackliga överläggningar medan provtagning och smittspårning sker. Arkivbild: TT

För att förhindra smittspridning av covid-19 kan arbetsgivaren stänga av medarbetare utan att först överlägga med facket. Det är innebörden av en överenskommelse mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationerna SKR/Sobona.

– Vi har slutit en tidsbegränsad överenskommelse för att förhindra smittspridning. Vid en avstängning behåller medarbetaren lön och andra förmåner enligt kollektivavtalet, säger förhandlingschef Annelie Söderberg i ett meddelande från Vårdförbundet.

I normala fall har arbetsgivaren rätt att stänga av medarbetare för att förhindra smittspridning på en arbetsplats, men är skyldig att ha en överläggning med medarbetarens fackliga organisationer först.

I allas intresse

Skyldigheten att ha överläggning med facket har nu alltså temporärt tagits bort. Överenskommelsen mellan de fackliga organisationerna och arbetsgivarparten Sveriges kommuner och regioner samt Sobona gäller till den 31 augusti.

– Ett snabbt beslut om avstängning vid misstänkt smitta av coronaviruset ligger i både medarbetarnas, kollegornas, patienternas och arbetsgivarnas intresse, säger Annelie Söderberg.

Medarbetare hemskickade

I går beslutade till exempel S:t Görans sjukhus att skicka hem flera medarbetare som varit i kontakt med två patienter som vårdas på sjukhuset och som misstänkts bära på Coronaviruset. En av patienterna visade sig efter test inte vara smittad av Coronaviruset. Den andra patienten har testats positiv för viruset och vårdas nu isolerat på infektionskliniken.

– Detta är en situation som vi är förberedda på. Vi arbetar nu brett, i samarbete med resurser från Smittskydd Stockholm, för att identifiera medarbetare och andra personer som eventuellt kan ha varit i nära kontakt, och stötta dem, säger Peter Holm, VD för Capio S:t Görans sjukhus i ett pressmeddelande.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida