Stängt på grund av strejk!

För de fyra biomedicinska analytikerna på Vårdcentralen Gripens labb i Karlstad var det hektiskt arbete in i det sista innan Vårdförbundsstrejken bröt ut.

Ewa Persson, en av de tre vårdförbundsmedlemmarna, hade just tänkt stänga av sin analysapparat när hon tio i tolv fick ett Hb-prov från en av labbets största kunder, en läkare på vårdcentralen. Egentligen fick hon en hel lång lista, men det var bara Hb-provet hon hade en chans att hinna med. Och fem i tolv var den sista sänkan fortfarande inte färdig så det blev arbete in i det sista också för kollegan Anna Kärrberg.

–  Vår chef har inte gått ut med någon information så läkarna här har trott att vi kan hålla på ända fram till klockan tolv, och det har de sagt till patienter också, så det har kommit en del som har fått vända i dörren, säger hon.

Färre patienter än vanligt

I morse fick de först ett mejlbesked om att de inte kunde ta några prover i dag för det fanns ingen på laboratoriet för klinisk kemi på centralsjukhuset, dit en del prover skickas, som kunde ta emot dem. Men sedan kom motsatt besked, sjukhuslabbet är undantaget och nu har de haft fullt upp hela förmiddagen.

Sjuksköterskorna på vårdcentralen slutade ta emot patienter redan halv tio, men de har en annan chef. Gripens labb servar dels vårdcentralens läkare och dels allmänheten som drop in-mottagning. Det är Karlstads största vårdcentral och i vanliga fall tar labbet emot 150 patienter om dagen.

– Allmänheten har förstått att vi är uttagna i strejk för det har kommit mycket färre patienter än det brukar på måndagförmiddagarna, och vi känner ett verkligt stöd från dem, de hejar på oss, konstaterar Ann-Charlotte Ställhammar.

Kanske bidrog förförra lördagens demonstration till det, med 1000 Vårdförbundsmedlemmar som marscherade i snögloppet. 

Stänger apparaterna

Några minuter före tolv sköljer de biomedicinska analytikerna igenom systemen, stänger av alla instrument och apparater och tömmer avfallsbehållarna med kasserade blodprover. Sedan går de ut och stänger dörren till labbet efter sig. På dörren står en stor vit lapp som förkunnar att det är strejk. En snarlik, fast röd, sitter också på vårdcentralens entrédörr. Det ekar ödsligt i det tomma fyravåningshuset som utgör Gripens vårdcentral, här har totalt ett 40-tal av Vårdförbundets medlemmar gått i strejk.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida