Stockholm och Skåne fortfarande oense om samhällsfarlighet

Sent i går kväll lyckades Vårdförbundets och arbetsgivarnas förhandlare i Västmanland, Värmland och Halland lösa tvisterna om samhällsfarligheten för förbundets varsel. I Skåne och Stockholm återupptogs förhandlingarna i morse.

I Västmanland backade arbetsgivaren helt från kravet att hälso- och sjukvårdsupplysningen ska hållas öppen under konflikten. Från och med fredag är den därför stängd. Istället ska arbetsgivaren försöka göra det möjligt för folk att kunna ringa direkt till akutmottagningarna och till de jouröppna vårdcentralerna.

? Det blir oerhört besvärligt för arbetsgivaren att lösa. Men samtidigt ser vi det som positivt för patienterna. I enlighet med Vårdförbundets politik vill vi ju att patienterna ska känna sig välkomna i vården och inte filtreras bort i en telfonväxel, säger Björn Gustafsson, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Västmanland.

Däremot gick Vårdförbundet med på att låta ytterligare 4 biomedicinska analytiker vara i tjänst på mikrobiologiska laboratoriet på centrallasarettet i Västerås. Det innebär att sammanlagt 6 biomedicinska analytiker, mot normalt 14-15, kommer att vara i tjänst på vardagarna. Under helgerna ska 2 biomedicinska analytiker vara i tjänst, precis som vanligt. Varslet träder i kraft i morgon, torsdag, klockan 8.00.

Sammantaget innebär överenskommelsen att ytterligare 30-35 medlemmar i Västmanland går ut i strejk under de närmaste dagarna.

Ytterligare 80 värmlänningar ut i strejk

I Värmland, där förhandlingarna pågick till strax före midnatt, backade arbetsgivaren helt från kravet att hålla en närsjukvårdsavdelning för geriatriska patienter och en medicinsk akutvårdsavdelning med telemetriövervakning öppen på centralsjukhuset i Karlstad. På måndag klockan 12.00 går medlemmarna där ut i strejk vilket innebär att avdelningarna stängs.

Däremot har Vårdförbundet gått med på att låta cirka en fjärdedel av personalen stanna kvar och hålla ställningarna inom radiologin och på laboratoriet för klinisk kemi. Det innebär att övriga går i strejk på måndag klockan 12.00.

Resultatet av förhandlingarna blev att ytterligare cirka 80 värmländska medlemmar börjar strejka på måndag.

? Vi tycker att det känns bra. Resultatet visar att vi än så länge har haft rätt när vi lade varslet och att det inte var samhällsfarligt, för det har vi ju velat undvika, säger Eva Strandh, ordförande i förbundets avdelning i Värmland.

Blodcentralen i Varberg hålls öppen

I Halland hade arbetsgivaren hänskjutit varslen på blodcentralerna i Varberg och Halmstad till den centrala nämnden för samhällsfarlighet. Sent i går kväll gick Vårdförbundet i Halland med på att dra tillbaka varslet på blodcentralen i Varberg. Däremot går ett tiotal biomedicinska analytiker på blodcentralen i Halmstad ut i strejk klockan 12.00 i morgon, torsdag.

I Skåne och Stockholm avbröts förhandlingarna sent i går kväll, men i morse satte man sig åter vid förhandlingsbordet. Om parterna inte lyckats enas ska de senast klockan 16 infinna sig hos den centrala nämnden som då får lösa tvisten åt dem.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida