Stoppar jobb för sjuksköterska med bisyssla – läkare får vara kvar

En timanställd sjuksköterska får inte fortsätta arbeta på Södra Älvsborgs sjukhus eftersom han driver en privat vårdförmedling vid sidan om. Samtidigt får verksamhetschefen på samma klinik ha en privat ortopedmottagning utan att ledningen ingriper. (UPPDATERAD 14.30)

Sjuksköterskan Hans Lindström hjälper via sitt företag privatpersoner och småföretag att komma i kontakt med privata vårdgivare i Västsverige. Detta har gjort att hans arbetsgivare Södra Älvsborgs sjukhus, Säs, inte längre anser att han är lämplig att arbeta på sjukhusets ortopedmottagning.

Utestängd i hela regionen
Enligt honom är han inte längre välkommen att arbeta någonstans i hela Västra Götalandsregionen.

– Sjuksköterskan arbetar med att förmedla samma vård som vi ger fast till privata vårdgivare, alltså till direkt konkurrerande verksamheter. Enligt regionens riktlinjer är en sådan bisyssla inte acceptabel, säger Jan Börjesson, personaladministrativ chef vid sjukhuset.

Måste hindras
I grund och botten handlar kontroversen, enligt Jan Börjesson, om att Hans Lindström genom att starta en egen vårdförmedling valt bort den offentliga vården till förmån för privata vårdgivare. Genom att arbeta kvar på Säs skulle han alltså kunna hänvisa deras patienter till privata vårdgivare.

Vet ni att han har gjort det?

– Nej, men möjligheten finns, säger Jan Börjesson.

Olika bedömning
Men samma regler om konkurrerande verksamhet tycks inte gälla för alla. Josh Monastyrski, verksamhetschef på ortopedmottagningen, driver en privat ortopedmottagning vid sidan av arbetet där, och det har godkänts av biträdande sjukhusdirektör Maria Dalemar.

– Det är precis samma regler som gäller vid prövning av bisyssla. Josh Monastyrski har en privatmottagning där han bedömer om idrottsskadade personer är i behov av vård. Om de är det eller är i behov av ytterligare utredning remitterar han dem vidare till Säs. Det är en utomordentligt liten verksamhet som inte skadar oss, säger Maria Dalemar.

Inget hopp
Hans Lindström har själv inte något större hopp om en ändring av sin situation. 

– Som timanställd har jag inget större hopp om att få vara kvar. Samtidigt är jag inte hundra procent säker på att jag förstår konflikten. Om det uppfattas att jag på uppdrag av privata entreprenörer hittar patienter åt dem förstår jag att man vill stoppa mig. Men jag jobbar ju för patienterna. Rent hypotetiskt skulle jag kunna styra patienterna, mina kunder, till Södra Älvsborgs sjukhus, säger han.

Tuffa riktlinjer
Vårdförbundets företrädare på Södra Älvsborgs sjukhus, Åsa Bertilsson, har pratat med Hans Lindström men ännu inte hunnit bilda sig en uppfattning om fallet. Men hon gissar att Vårdförbundet inte kan göra så mycket eftersom sjukhuset inte sagt upp en anställning, utan bara meddelat att de inte kommer att anlita personen i framtiden.

– Jag har ännu inte tittat på exakt varför hans verksamhet anses vara konkurrerande, men sjukhusets riktlinjer angående bisysslor är i allmänhet rätt tuffa. Sjukhusledningen driver också hårt att vård inte ska köpas in utifrån, så jag kan tänka mig att man därför gått in ganska tufft här, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida