Stor aktivitet bland medlemmarna efter kongressens nej till medlarbudet

Det jäser i medlemsleden. Sedan Vårdförbundet i söndags avvisade medlarnas slutbud sjuder det av aktiviteter runt om i landet. Demonstrationer, manifestationer och medlemsmöten avlöser varandra.

Redan dagen efter att ombuden återvänt hem från den omtumlande extrakongressen samlades medlemmarna i Halland utanför landstingsfullmäktige. Utrustade med banderoller och flygblad demonstrerade de sitt lönemissnöje för landstingspolitikerna. I dag fortsätter demonstrationerna utanför länssjukhuset i Halmstad.

På söndag arrangerar Vårdförbundet i Örebro en manifestation för bättre lönevillkor. Avdelningen i Västra Götaland mobiliserar för att lördagen den 19 april hålla manifestationer i Skövde, Lidköping, Alingsås, Borås, Uddevalla, Trollhättan och Göteborg. I Sörmland planeras manifestationer i Katrineholm nästa lördag, den 12 april, och helgen därpå, den 19 april, i Nyköping.

På många orter planeras eller har det hållits informationsmöten för förtroendevalda och/eller medlemmar. I går kväll samlades exempelvis ett hundratal medlemmar till medlemsmöten i både Växjö och Ljungby.

? Många känner inte till alla delarna i Vårdförbundets yrkanden utan har bara hört förbundsordföranden Anna-Karin Eklunds uttalande i medierna om kravet på 1 700 kronor i löneökning, vilket de tycker är för lite. När de på mötena i går fick en bild av vilka andra delar som ligger i yrkandet förstod flera rimligheten i det, säger Gisela Bertilsson, vice ordförande Vårdförbundet Kronoberg.

? Men det är ändå så att det medlemmarna vill ha är pengar, även om de tycker att exempelvis arbetstidsfrågorna också är viktiga.

Att Vårdförbundet valde att säga nej till medlarnas slutbud tyckte mötesdeltagarna var självklart och de hade svårt att förstå hur förbundsstyrelsen hade kunnat föreslå kongressen att säga ja till det.

? Konflikt är inte vad medlemmarna önskar, men de är ändå beredda att ta strid om högre lön och villkor, säger Gisela Bertilsson.

På de lokala avdelningarnas hemsidor kan du läsa mer om vilka olika aktiviteter som planeras nära där du bor eller arbetar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida