Största lokala vårdstrejken hittills, Malmös vård står still

Strejk! Strajk! Strike! Mudahaharaad! ¡Huelga! Det går inte att undvika arbetsgivarens patientinformation om strejken till patienterna vid akutintaget på universitetssjukhuset Mas i Malmö. Klockan 12.00 i dag inleddes den hittills största vårdstrejken i landet, när cirka 950 anställda samtidigt lade ner sitt arbete.

? Det känns jättebra. Vi har väntat länge på att Vårdförbundet ska ta itu med våra löner. Nu är det vår tur, säger sjuksköterskan Peter Bergholz från akutintaget, en av de många sjuksköterskor som liksom de övriga strejkande på Umas samlats på den stora öppna platsen framför sjukhusets kliniska forskningscentrum.

Några tecken till strejktrötthet märks inte bland de uttagna, trots att den tredje strejkveckan just har inletts. Tvärtom verkar de flesta tycka att det är på tiden att även medlemmarna på Skånes andra universitetssjukhus, Umas, får en chans att visa sitt missnöje med lönerna.

”Peppade”

? Ju längre strejken pågår desto mer peppade blir vi.  Och ju mindre benägna blir vi att ge med oss. Det tror jag alla tycker, säger sjuksköterskan Ulrika Bertsdotter som just har lagt ned sitt jobb på akutvårdsavdelningen.

På gårdsplanen står tidningar, tv och radio i kö för att intervjua Vårdförbundets ordförande i Skåne, Pia Andorff. Efter de senaste veckornas turbulens inom den skånska sjukvården har hon fått en viss vana vid att möta journalister, såväl i samband med olika demonstrationståg som i tv-soffor och radiostudior.

Snälla medier

? Än så länge har medierna varit väldigt snälla mot oss, säger hon och skrattar, väl medveten om att det inte nödvändigtvis kommer att förbli så under hela konflikttiden.

I och med strejken ligger i princip all verksamhet som inte är av akut karaktär nere på Umas, förutom psykiatrin, barn- och ungdomssjukvården, onkologin, handkirurgin och geriatriken som inte omfattas av strejken. Även intensivvården är igång.

Men inne på akutmottagningen är det tomt och öde. Här slutade personalen att ta emot patienter redan klockan åtta i morse. Ändå trillar en och annan som inte känner till förhållandena in under dagen. Flera har blivit hitremitterade från primärvården. Strax innan klockan slår tolv tvingas sjuksköterskan Ulrika Persson be en medelålders dansktalande kvinna som skickats hit från Kroksbäcks vårdcentral att i stället vända sig till akuten i Lund eller Trelleborg. Kvinnan tar beskedet med jämnmod.

Känner stöd från patienterna

? Överlag accepterar patienterna det väl. Det känns att vi har patienterna med oss. Visst kan någon bli irriterad, men inte mer än vanligt här på akuten, säger Ulrika Persson strax innan hon byter om för sluta upp framför det kliniska forskningscentret.

En kvart över tolv har så många samlats där att det är svårt att ta sig fram. Många står gruppvis. En av de större grupperna består av de biomedicinska analytikerna från klinisk kemiska laboratoriet. I vanliga fall arbetar där cirka 160 biomedicinska analytiker. Flertalet har nu bytt om till civila kläder, endast ett tiotal per dygn kommer att vara i tjänst för att ta hand om akuta prover.

? Det är spännande, jag har aldrig förr varit med och strejkat. Samtidigt hoppas vi ju verkligen att det ska ge resultat. Annars kommer det att kännas väldigt frustrerande, med tanke på allt som det här har lett till, med alla omflyttningar av patienter och annat, säger biomedicinska analytikern Ulla Oneill.

Fem minuter senare är gårdsplanen tom. Likt ett jättelikt demonstrationståg och med Vårdförbundets blå-vita vimplar höjda i skyn beger sig de strejkande i samlad tropp iväg genom sjukhusområdet och vidare till samlingslokalen på Europaportalen. Där ska de få mer detaljerad information om de villkor som gäller under de fem dagar som strejken är tänkt att pågå. Om inte ett avtal hinner skrivas på innan dess vill säga.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida