Strejkdispenserna kan bli viktiga vid kommande lokala löneförhandlingar

Många medlemmar ifrågasätter om strejken gav tillräckligt. Men på Vårdförbundets avdelning i Västra Götaland är de förtroendvalda redan övertygade om att de många dispenser som arbetsgivarna begärde under konflikten kan vara guld värda i de kommande lokala löneförhandlingarna.

– Här har vi nu fått arbetsgivarna egna beskrivningar av hur viktiga våra medlemmar är för verksamheten, och det kommer vi naturligtvis att använda oss av i de kommande lokala löneförhandlingarna. Både när vi förhandlar för yrkesgrupper och för enskilda medlemmar.

Det säger Marina Olsson, ordförande för Vårdförbundet Västra Götaland.

Liksom i många andra landsting/regioner har Vårdförbundet i Västra Götaland under de senaste årens lokala löneförhandlingar haft problem med att många arbetsgivare mer eller mindre har struntat i att göra analyser av vilka behov av löneökningar som finns med avseende på medlemmarnas bidrag till verksamheten.

I de många dispensansökningar och ansökningar om skyddsarbete som lämnades in av arbetsgivarna till Vårdförbundet beskrivs inte bara hur enskilda verksamheter fungerar utan också vilka konsekvenserna blir om Vårdförbundets medlemmar inte finns i verksamheten.

– Ansökningarna har visat sig fungera alldeles utmärkt som underlag till de analyser som arbetsgivarna i tidigare lokala löneförhandlingarna har haft så svårt att få ur sig, säger Marina Olsson som är övertygad om att detta kommer att göra det lättare att få upp lönerna lokalt för såväl hela arbetsgrupper som enskilda medlemmar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida