Strejken över bland de statsanställda sjuksköterskorna i Norge

Strejken över bland de statsanställda sjuksköterskorna i Norge
Nu är hela den offentliga strejken i Norge över, i och med gårkvällens överenskommelse om så kallad frivillig medling mellan parterna. Arkivbild: Colourbox

Även strejken bland de statsanställda i Norge är över. Med andra ord har de 268 strejkande statligt anställda sjuksköterskorna återvänt i arbete. Därmed är nu hela  strejken bland de offentliganställda i Norge slut.

I går kväll kom uppgörelsen som innebär att Unio Stat, som bland annat organiserar statsanställda sjuksköterskor men också grupper som poliser och högskolelärare, går med på medling i en så kallad frivillig lönenämnd.

– Vi har stått med rak rygg i konflikten och kämpat för att utbildning ska löna sig bättre i staten. Genom hela processen har vi velat få till en förhandlingslösning. Strejken avslutades för att vi ska få igång viktiga samhällsfunktioner igen, säger Arne Johannessen, förhandlingsledare på Unio, på Norsk Sykepleieforbunds hemsida.

Tar ansvar

Anne-Kjersti Langefoss som är kommunikationschef på Norsk Sykepleieforbund förklarar att det är en stor skillnad mellan ett frivilligt respektive påtvingat avgörande i lönenämnden. Det sistnämnda är något som regeringen kan besluta om i konflikter där samhällsmedborgarnas liv och hälsa riskeras.

– Vi har redan markerat att utbildning ska löna sig och nu när vi frivilligt valt medling i lönenämnden visar det att vi tar ansvar för människors liv och hälsa, säger Anne-Kjersti Langefoss.

Hela offentliga strejken slut

Som Vårdfokus tidigare har berättat är även strejken bland de kommunalanställda sjuksköterskorna över. Avtalen som blev klara i tisdags och i onsdags innebär att de får en löneökning på 2,7 procent vilket ska ge minst mellan 10 750 och 12 000 norska kronor mer i plånboken per år. Den lägre summan gäller sjuksköterskorna i Oslo.

I och med att även strejken bland de statligt anställda nu är avblåst är hela strejken bland de offentliganställda i Norge över.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida