Strejkerna på Island kan förbjudas

Strejkerna på Island kan förbjudas
Biomedicinska analytiker, barnmorskor, röntgenassistenter och sjuksköterskornas strejk på Island kan i dag komma att förbjudas av den isländska riksdagen.

Ett lagförslag om att förbjuda strejk för vårdpersonal och flera andra högskoleutbildade yrkesgrupper har lagts fram i den isländska riksdagen.

Regeringen hade extramöte i går kväll för att diskutera lagförslaget som riksdagen i dag ska ta ställning till. De isländska fackförbunden har samlats utanför riksdagshuset för att visa sitt missnöje med lagförslaget.

Som Vårdfokus tidigare berättat strejkar samtliga de yrkesgrupper som ingår i Vårdförbundet för att få mer jämlika löner med dels den privata sektorn på Island, dels typiskt manliga yrken där lönerna ofta är betydligt högre än i de yrken som domineras av kvinnliga medarbetare.

Målsättningen för de förbund som representerar sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och barnmorskor är bland annat att yrkena ska bli konkurrensmässiga på arbetsmarknaden och att yrkesutövarna ska stanna kvar i yrket.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida