Sverige ändrar sig om europakten

EU ska inte få lägga sig i medlemsländernas lönebildning, enligt ett nytt beslut i EU-parlamentet. Med ett skydd för kollektivavtalen kan det bli aktuellt för Sverige att gå med i den omdiskuterade europakten.

26 april 2011

EU håller på att skapa instrument för att kunna vara med och styra medlemsländernas ekonomier. Syftet med den så kallade europluspakten är att undvika kriser som den i Grekland, som satt hela EU men framför allt eurosamarbetet i gungning.

Kritiserad pakt

Pakten har hittills mött hård kritik från fackliga organisationer, inte minst i Sverige, eftersom den inkräktar på den fria rätten för arbetsmarknadens parter att sluta kollektivavtal om löner och villkor.

Men förra veckan sade EU-parlamentet ja till nya lagförslag som garanterar att EU inte får lägga sig i den nationella lönebildningen. Enligt svenska EU-parlamentariker finns nu skrivningar som skyddar svenska kollektivavtal och parternas oberoende.

Från nej till ja

Sverige har hittills sagt nej till att frivilligt ingå i europakten, men med ett skydd för den fria lönebildningen kan det beslutet ändras. Men först måste ländernas självstyre i lönefrågan klargöras inte bara i de nya lagarna utan också i själva europakten, sade finansministern Anders Borg i Ekots lördagsintervju.

– Min förhoppning är att vi kan nå fram till att det finns sådana klargöranden från Europeiska rådets sida att det blir möjligt för en bred majoritet i Sverige att stödja ett sådant.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida