”Titta i Fass om medicinen omfattas av läkemedelsförsäkringen”

Uppmaningen kommer från chefen för Fass, Kristina von Sydow, efter larmet om att många av de billigare läkemedelsalternativen inte omfattas av läkemedelsförsäkringen.

Sveriges radios ekoredaktion berättade i morse att det finns läkemedel på landets apotek som inte omfattas av läkemedelsförsäkringen.

Den försäkringen ger möjlighet till ersättning för den som drabbas av biverkningar av ett läkemedel, och är ett frivilligt åtagande som de flesta läkemedelsföretag är knutna till.

Men många patienter får läkemedlen på sina recept utbytta till likvärdiga fast billigare alternativ på apoteken. Många av de läkemedlen kommer från läkemedelsföretag som inte har gått med i försäkringen.

– Informationen om att ett läkemedel omfattas av läkemedelsförsäkringen finns tillgänglig för alla på webbsidan Fass.se. Patienten ska ha tillgång till information om sitt läkemedel. Vi har sett det som viktigt att inkludera informationen om försäkringen för varje produkt, säger Kristina von Sydow, chef för Fass.

Gör så här:
Gå in på www.fass.se och sök upp ditt läkemedel. Längst ned i den inledande ljusblå sammanfattningsrutan finns uppgiften om läkemedlet omfattas av läkemedelsförsäkringen eller ej.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida