Tusen kronor mer med nya avtalet

Det nya avtalet ger i snitt lägst tusen kronor mer i år per månad räknat på en medellön. Vårdförbundets chefsförhandlare Margareta Öhberg är nöjd och säger att hon ser otroliga möjligheter med överenskommelsen, som nu sätter punkt för strejken. (Uppdaterad kl. 18.55)

Det nya avtalet kommer att gälla under tre år från den 1 juni till och med den 31 mars 2011, men kan sägas upp inom 1,5 år. Avtalet ger:

  • 2008: 4 %
  • 2009: 3 %
  • 2010: 2 %

De procentuella höjningarna är vad avtalet i genomsnitt ska ge som lägst, men liksom tidigare finns ingen individgaranti. 

Från den 1 mars 2009 och nio månader framåt gäller också en lägstlön på 21 100 kronor för dem som har arbetat sammanlagt minst ett år i yrket. I det tidigare, avvisade, budet skulle lägstlönen ha införts ett halvår senare. 

Kan ge mer lokalt 

Procentmässigt är det nya avtalet bara 0,5 procentenheter högre än det bud som den förra avtalskongressen röstade bort. Men förhoppningen när en stor majoritet – 148 av de 198 kongressombuden – sa ja till det nya avtalet är att det ska kunna ge avsevärt mer lokalt.  

För att förbättra den lokala löneprocessen ska ett partssammansatt forum tillsättas som ska följa hur processerna fortlöper. Forumet ser Vårdförbundets chefsförhandlare Margareta Öhberg som en stor vinst med det nya avtalet.

– Man får aldrig igenom det man begär i en förhandling men vi har tagit klara och tydliga steg mot ett avtal som ska ge goda förutsättningar för den lokala lönebildningen, säger hon.

”För vaga skrivningar”

Mats Runsten, vice ordförande i Skåne och kongressombud, röstade nej till medlarnas slutbud.

– De möjligheter som många ser lokalt har jag svårt att se för oss i Skåne. Jag tycker att skrivningarna är för vaga och svaga. Läser arbetsgivarna avtalet så som de brukar göra så kan det mycket väl vara så att de kan kringgå det som vi anser vara tvingande.

Mats Runsten tror att medlemmarna kommer att bli besvikna. Han känner en oro för att Vårdförbundet nu kommer att förlora de medlemmar som har gått med i förbundet för att kämpa för högre löner.

Kongressombudet Gunilla Eriksson från Västra Götaland tycker att de medlemmar som hon har mött har haft realistiska förväntningar. Hon röstade ja till budet och ser nu framför sig en rejäl satsning.

– Nu återstår ett intensivt arbete nationellt men framför allt lokalt, säger hon. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida