Tvångsarbete hotar sjukvårdsanställda i Finland
Med lagens hjälp ska medlemmar i finländska Tehy tvingas kvar i arbetet trots att de har sagt upp sig. Det har den finländska riksdagens grundlagsutskott bäddat för genom att förklara att åtgärden inte strider mot grundlagen.
Debatten om regeringens lagförslag pågår för fullt i Finlands riksdag. Regeringssidans företrädare hävdar att lagen är nödvändig för att rädda liv och att man därför kan sätta sig över grundlagens bestämmelser om individens frihet och den fackliga friheten. Oppositionen motsätter sig lagen, bland annat för att den hotar det finländska förhandlingssystemet.
Riksdagen väntas fatta sitt beslut om lagen på fredag. Om lagen går igenom innebär det att mellan 10 och 20 procent av dem som har sagt upp sig kan tvingas tillbaka till arbetet. Lagen – så som regeringen har utformat den – innebär också att personer med sjukvårdsutbildning som i dag inte arbetar i vården kan tvingas till tjänstgöring.
Tehy har lämnat in nya uppsägningar
Tehy anser att regeringens initiativ försvårar en lösning av konflikten och har i dag beslutat att låta 3 600 nya uppsägningar träda i kraft – de uppsäggningar som man avvaktade med i förra veckan för att underlätta förhandlingarna.
I dag har Tehy också fått ett stöduttalande från Vårdförbundets fackliga företrädare på Ersta i sjukhus, där man bland annat säger:
”Vi, de fackliga ombuden inom Ersta Diakoni i Stockholm, uppskattar ert mod och stödjer helhjärtat er kamp för rättvisare löner för sjuksköterskor.”
Tidigare har Tehy också fått stöd från den nordiska samarbetsorganisationen SSN, Sjuksköterskors samarbete i Norden, som tog ett uttalande vid sitt styrelsemöte på Island för en tid sedan.