Uppmaning från Stockholm: ”Sluta förhala, börja betala!”

Uppmaning från Stockholm: ”Sluta förhala, börja betala!”
Femtonhundra medlemmar tågade i Stockholms demonstrationståg.

Uppe i SKL:s hus öppnade några tjänstemän sina fönster när Vårdförbundet Stockholm tågade förbi i går kväll. ”Sluta förhala, börja betala” var det budskap de fick sig till del.

Ungefär 1 500 medlemmar samlades i går vid femtiden på kvällen på Slussen för att ge eftertryck åt sina lönekrav. På sin väg till Medborgarplatsen, där mötet sedan hölls, passerade demonstrationståget SKL:s hus. Då höjdes de skanderande rösterna extra mycket.

Väl framme på Medborgarplatsen höll hela den närvarande styrelsen med ordförande Ulla Althin och de båda viceordförandena Anette Johansson och Eva Nowak i spetsen, korta appeller där de förklarade varför Vårdförbundet har gått ut i strejk.

En tredjedel tjänar under 22 000

Också andra medlemmar vittnade om sina lönevillkor. En tredjedel av de närvarande räckte upp handen på frågan om vilka som tjänar mindre än 22 000 kronor (det krav på lägstalön som Vårdförbundet fört fram i förhandlingarna med SKL).

– Jag går näst sista terminen på sjuksköterskeutbildningen. I sommar ska jag jobba som undersköterska – för 20 500 kronor i månaden. Mina kompisar som är färdiga sjuksköterskor får en ingångslön på 19 800, berättade en student.

Efter halvannan timme var demonstrationen över – för den här gången.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida