Uppsagda sjuksköterskor i Sundsvall får behålla jobbet

I våras sades 40 sjuksköterskor på Sundsvalls sjukhus upp inför den omorganisation som trädde i kraft nu vid månadsskiftet. Men redan har 14 uppsägningar återtagits. Sannolikt får också de övriga 26 behålla sina jobb, tror Vårdförbundet.

Så blev det i alla fall på sjukhuset i Örnsköldsvik i samma landsting. Av de 38 sjuksköterskor som sades upp där har alla som velat fått behålla sina jobb. Det var till och med så att både Örnsköldsvik och Sundsvall hade svårt att få vikarier i somras.

– De har annonserat efter en operationssjuksköterska i Sundsvall hela sommaren utan att få napp, exemplifierar Maria Bäckman, ordförande för Vårdförbundet i Västernorrland.

Personalpoolen hårt ansträngd

Hon berättar också att den personalpool med tolv sjuksköterskor och ett antal undersköterskor som finns på Sundsvalls sjukhus hela tiden är hårt ansträngd för att fylla upp där det saknas folk runt om på sjukhuset.

Den här utvecklingen har Vårdförbundet väntat sig hela tiden. Maria Bäckman beklagar att uppsägningarna ändå har genomförts.

– Det har lett till mycket lidande för de berörda, de har ju trots allt tvingats fundera över om de måste flytta eller byta jobb, om de kommer att klara sina amorteringar och så vidare. Det hade man kunna undvika, säger hon.

Öka produktionen

Samtidigt som landstinget drar ner på personal – merparten av de uppsagda är undersköterskor och de kan inte räkna med att få tillbaka sina jobb – ska man försöka beta av köer och öka tillgängligheten för att få del av regeringens köpremier.

– Det blir inte lätt för vare sig chefer eller personal att få den ekvationen att gå ihop, säger Maria Bäckman.

Uppsägningarna för sjuksköterskorna på Sundsvalls sjukhus löper på till i november. Först därefter går det att summera hur många som verkligen fick sluta. Om det alltså ens blir någon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida