Utan fast jobb har Torun ett ”skitliv”

Utan fast jobb har Torun ett ”skitliv”
Det är dags att lyfta debatten om de ungas villkorpå arbetsmarknaden, tycker sjuksköterskan Torun Carrfors.

Det råder inte brist på arbete för sjuksköterskor. Tvärtom. Problemet är de osäkra anställningarna. Det anser sjuksköterskan Torun Carrfors som skrivit ett av kapitlen i en ny bok om ungas villkor på arbetsmarknaden.

27 november 2012

Det är hög tid att börja prata om sjuksköterskornas villkor i arbetslivet. Det tycker Torun Carrfors som efter tre år som sjuksköterska ännu inte har fått en fast anställning.

Jobb finns, men att inte veta om man har det kvar efter sommaren eller efter jul sliter i längden.

Hon har sagt att hon inte är säker på att hon vill skaffa barn, men tror att den tveksamheten har med osäkerheten i arbetslivet att göra.

Nu medverkar Torun Carrfors i en nyutkommen antologi om ungas villkor i arbetslivet: Skitliv – ungas villkor på en förändrad arbetsmarknad.

– Det är viktigt att vi börjar prata om hur det ser ut. Den politiska debatten har handlat om arbetsgivarens behov av en flexibel arbetsmarknad, men nu är det dags att prata om vem som ska betala för den, arbetstagarna med ett flexibelt liv eller arbetsgivaren genom att betala oss för att vi är så flexibla.

Otrygga anställningar påverkar både privatlivet och arbetslivet. Det blir svårare att få lån till bostad, man vågar inte ta ut sin semester och det blir svårt att planera för framtiden. Det betyder också att krav på högre lön, rätt till rast och rimliga arbetstider tystnar hos dem som inte sitter säkert.

För patienternas del är Torun Carrfors övertygad om att det bara innebär nackdelar att sjuksköterskornas villkor är osäkra.

– Vårdutveckling och patientvård blir sämre när personalen är osäker. Jag som anställd blir svagare och ställer lägre krav.

Boken Skitliv – ungas villkor på en förändrad arbetsmarknad ges ut på Atlas förlag (se länk till höger om artikeln).

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida