Var med och förändra

Var med och förändra
Sineva Ribeiro. Foto: Anna Simonsson

Framtid. Har du sett vår kampanj ”Är det ?här vår framtid”? Genom bland annat filmer ?och affischer i kollektivtrafiken vill vi peka på ?problem och lyfta fram lösningar.

Även om filmerna är överdrivna och gjorda med glimten i ögat så ligger de tyvärr allt för nära verkligheten i vissa fall. Många medlemmar känner igen det pressade läget.

?I den ena filmen åker en sjuksköterska rullskridskor mellan patienterna, ivrigt påhejad av en konsult att ”ta ut kurvorna, så slipper du sakta in”. I den andra filmen får en kollega ”njuta av sina 4 minuter i värmen”, då den inplanerade semestern med familjen tyvärr måste ställas in på grund av personalbrist.

?Det behövs långsiktiga lösningar för att komma till rätta med dåliga arbetsvillkor. Vila och återhämtning mellan arbetspassen är ett måste för att vi ska kunna göra ett bra jobb. Vi vill därför att tid för återhämtning ska ingå i nattarbetstiden, oavsett var du jobbar. Det behövs också en bättre löneutveckling, tydlig lönekarriär och större lönespridning.

Det är brist på specialistutbildade sjukskö­terskor. Vår lösning är att införa Akademisk specialisttjänstgöring, AST, i hela landet. Vi arbetar också för att AST ska gälla även för biomedicinska analytiker, barnmorskor och röntgensjuksköterskor.?

Självklart finns mycket annat som också behöver utvecklas. Vårdförbundet ser att vården måste ställa om till ett personcentrerat arbetssätt. Vi är säkra på att det är det bästa sättet att ta vara på vårdens möjligheter.?

Vi vet också att personcentrerad vård ger oss en bättre vårdmiljö. När tilliten ökar, resultaten blir bättre och resurserna används mer effektivt blir både patienter och personal nöjdare. En god cirkel som gör att alla mår bättre!?

Därför satsar vi på studiecirklar för medlemmar om personcentrerad vård. När vi gemensamt bygger upp mer kunskap kan vi bidra till den stora omställning som kan göra vården så mycket bättre. Det är ingen annan än vi som arbetar i vården som kan se till att den faktiskt förändras.?

Om du är nyfiken på studiecirklarna om personcentrerad vård så är du välkommen att kontakta din lokala Vårdförbundsavdelning som kan berätta mer.??

Fortsätt prata villkor på din arbetsplats! Ta gärna del av vårt kampanjmaterial och diskutera med dina kolleger. Du hittar kampanjfilmerna och mer information på Vårdförbundets webb och på vår youtube-kanal.

Ur min agenda i maj:

  • 2: Partnermöte i Leading healthcare
  • 10-11: Förbundsråd
  • 17: Utvecklingsdialog med Sveriges kommuner och landsting
  • 18-21: Möte med International council of nurses i Genève
  • 31: Akademiråd vid Borås högskola
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida