Vårdförbundet hoppas på bud före torsdag

I kväll har de förhandlande parterna i vårdkonflikten haft svängdörrar in till medlarna. Vid 21.30 i kväll hade Vårdförbundet varit inne för samtal tre gånger. Något bud kom aldrig, men förbundets chefsförhandlare hoppas att det kommer före torsdag, innan det fjärde varslet utlöses.(Uppdaterad 080525 kl 21.30)

Sedan förhandlingarna mellan Vårdförbundet och SKL, Sveriges kommuner och landsting, bröt samman den 28 februari i år har parterna träffat medlarna cirka 20 gånger, 23 om kvällens samtal räknas in.

– Medlingar brukar kanske inte hålla på fullt så här länge, men SKL är en stor arbetsgivare. När vi strejkade 1995/96 hade vi också en väldigt lång medlarperiod, säger Margareta Öhberg i pausen mellan det andra och tredje medlarsamtalet.

Att medlarna tar så lång tid på sig att komma med ett andra bud tror hon beror på att parternarna har så vitt skilda viljor.

– Vi har ju ganska bestämda uppfattningar, både arbetsgivarna och vi.

Just nu är drygt 5 000 av Vårdförbundets medlemmar ute i strejk. För att sätta extra press på SKL har Vårdförbundet varslat om att ta ut ytterligare drygt 4 000 medlemmar torsdag den 29 maj.

Tror du att varslet kommer att utlösas.

– Jag har ingen aning, men jag hoppas att vi inte ska behöva göra det. Vår avsikt med det varslet är ju att ett avtal ska hinna bli klart så att det inte ska behöva träda i kraft, säger Margareta Öhberg.

I morgon, måndag, träffar Vårdförbundet medlarna igen klockan 11.00.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida