Vårdförbundet inför en inkomstförsäkring

Vårdförbundet har tecknat en inkomstförsäkring. Den innebär att medlemmarna från och med 2008 och utan någon höjning av medlemsavgiften kommer att få en högre ersättning när de blir arbetslösa.

Vid årsskiftet beslutade riksdagen om försämringar i a-kassan, bland annat att taket för ersättning sänktes. Konsekvensen blev att många får en betydligt sämre ersättning när de blir arbetslösa. För många av Vårdförbundets medlemmar innebär det tusenlappar varje månad.

Vårdförbundet har därför tecknat en inkomstförsäkring för alla medlemmar. Den innebär att den som tjänar mer än
18 700 kronor i månaden får ett extra tillskott från försäkringen så att de pengarna tillsammans med ersättningen från a-kassan blir 80 procent av nettolönen (lön efter skatt). Den som till exempel tjänar 25 000 kronor i månaden får genom försäkringen drygt 3 600 kronor och den som tjänar 30 000 kronor i månaden får 6 300 kronor.

Inga extra kostnader

– Vi tycker att ersättningen från a-kassan är för låg och därför har vi tecknat den här försäkringen, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Det blir inga extra kostnader för medlemmen. Försäkringen ryms inom den ordinarie medlemsavgiften.

Det finns dock vissa förutsättningar för den som vill få del av försäkringen, bland annat:.

* Det finns ett tak. Försäkringen täcker inkomster upp till
60 000 kronor.

* Man måste ha varit medlem i a-kassan och Vårdförbundet sedan minst tolv månader och medlemskapet måste ha påbörjats senast månaden innan man fyller 62 år.

* Ersättningen utgår under högst 150 dagar. Man kan få ersättning flera gånger, men man måste arbeta tolv månader mellan varje period.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida