Vårdförbundet kräver villkor som lockar männen till vården

Vårdförbundet kräver villkor som lockar männen till vården
Tillsammans med lokala företrädare kräver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro högre löner och bättre villkor så att den bästa möjliga vården kan garanteras.

Vårdförbundets yrkesgrupper måste få löner och villkor som lockar både killar och tjejer. Det skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro  och fyra lokala företrädare i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag.

8 februari 2012

Som Vårdfokus tidigare berättat visar statistik från Statistiska centralbyrån att det inom 20 år kan komma att saknas 30 000 sjuksköterskor och 7 500 biomedicinska analytiker.

Men krisen märks av redan nu, med svårigheter att få tag på sommarvikarier och en ökad efterfrågan på sjuksköterskor inom äldreomsorgen till följd av demografiska förändringar och hälsoläget.

En annan orsak till underskottet på arbetskraft, menar artikelförfattarna, är svårigheterna att locka män till yrkesgrupperna. Studier visar att det inte handlar om bristande intresse, det är snarast statusen, lönen och karriärvägarna som gör att merparten väljer bort yrket. Endast den som känner ett kall passar in.

”Men den tiden är förbi. Sjuksköterskestudenter har fått nog. De nöjer sig inte längre med ingångslöner runt 21 000 kronor och en löneutveckling på några tusenlappar under ett helt yrkesliv. De kräver 24 000 kronor till att börja med”, skriver Sineva Ribeiro och de lokala företrädarna.

De kräver förutsättningar att utöva yrkena fullt ut samt löner och villkor som lockar både killar och tjejer som vill göra skillnad, så att alla människor kan lita på att de möts av rätt kunskap genom hela livet.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida