Vårdförbundet stöder protesterna mot hotade kollektivavtal i USA

I den amerikanska delstaten Wisconsin forsätter kampen för offentliganställdas rätt att teckna kollektivavtal. Nu stöttar Vårdförbundet kollegerna på andra sidan Atlanten i ett uttalande till USA:s nationella sjuksköterskeförbund.

Trumorkestrar och slagrop fortsätter att fylla Wisconsins kongressbyggnad i Madison där protesterna pågått i snart två veckor. Tusentals människor samlas varje dag för att demonstrera mot ett republikanskt lagförslag som ska inskränka offentliganställdas rätt att förhandla gemensamt om allt från lön till arbetstider och arbetsmiljö.

Vårdförbundet stöttar

För att visa sitt stöd för har Vårdförbundet kontaktat USA:s nationella sjuksköterskeförbund NFN. I ett brev till organisationens ordförande Barbara Crane skriver Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund att kollegerna i Sverige följer händelseutvecklingen i Wisconsin och oroas över attacken mot sjuksköterskornas och andra offentliganställdas fackliga rättigheter.

”Sprid till era medlemmar i Wisconsin att vi stöttar dem i deras kamp för god allmän vård och fackliga rättigheter och mot det här lagförslaget”, skriver Anna-Karin Eklund.

Lärarförbundet, TCOEPSU och ISKA har också skickat uttalande och stöduttalanden till sina kolleger i USA.

Förra veckan höll Barbara Crane ett kraftfullt tal inför demonstranterna i Wisconsin där hon kallade lagförslaget för ”ett folkmord på USA:s medelklass”.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida