Vårdförbundet utesluter inte Sverigedemokrater

"Nej, jag har inte ändrat uppfattning. Sverigedemokrater ska inte uteslutas ur förbundet. Men deras värderingar är inte förenliga med yrkesetiken och Vårdförbundets stadgar", säger Anna-Karin Eklund, Vårdförbundets ordförande.

Anna-Karin Eklunds klargörande kommer med anledning av uppgifter från TT, Tidningarnas Telegrambyrå, i dag om att hon skulle tycka att medlemmar i partiet inte ens kan vara medlemmar i Vårdförbundet.

Tar avstånd

I dag uppmärksammar flera medier att många fackförbund tar avstånd från Sverigedemokraternas människosyn men agerar olika gentemot medlemmar som är aktiva i partiet.

Medan några aktivt vill utesluta aktiva Sverigedemokrater ur sina förbund nöjer sig andra med att ta avstånd från partiets människosyn, utan att gå så långt så att de utesluter enskilda medlemmar.

Utesluter inte

Anna-Karin Eklund har tidigare sagt i Vårdfokus att hon tycker att det är oförenligt med yrkesetiken och Vårdförbundets stadgar att ha Sverigedemokraternas värderingar.

— Det är ingen mänsklig rättighet att vara medlem i Vårdförbundet, säger hon.

Anna-Karin Eklund är dock inte beredd att utesluta de tre medlemmar som har kommunala uppdrag för Sverigedemokraterna men anser att de själva bör tänka över sitt medlemskap. Ingen av dem har något förtroendeuppdrag i Vårdförbundet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida