Vårdförbundet välkomnar fler frågor om livsstil

Vårdförbundet välkomnar fler frågor om livsstil
Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribeiro, tror inte att patienterna tycker att det är konstigt att få frågor om livsstil. Foto: Ulf Huett

Som Vårdfokus berättade i går är många allmänläkare kritiska till att eventuellt behöva registrera patienternas livsstil för att få full ersättning i vårdvalssystemet. Det kan skada patienternas förtroende för vården och stjäl tid, anser de. Men det förebyggande hälsoarbetet är viktigt, påpekar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribero som tror att man kan fråga patienterna betydligt mer än i dag.

– Vi har ett hälsoperspektiv i vår politik och tror att vi behöver jobba mycket mer förebyggande, säger Sineva Ribeiro till Vårdfokus.

Vårdförbundets yrkesgrupper är viktiga i det förebyggande arbetet betonar hon och tycker att frågor om kost, motion och alkohol inte alls är konstiga eller känsliga att ställa.

– Flertalet patienter är vana vid att vi frågar om det.

Hon betonar att det bland annat att det behövs krafttag för att lyfta sambandet mellan mat och hälsa. I en debattartikel i gårdagens Göteborgsposten  (se länk till höger) belyser hon tillsammans med ordföranden i Dietisternas riksförbund, Elisabet Rothenberg, och Björn Zackrisson, affärsområdeschef i Praktikertjänst vikten av just detta.

Deras förslag är att:

  • Ta fram en nationell strategi för hur goda matvanor skapas – en parlamentarisk överenskommelse är nödvändig.
  • Verka för att industrin och akademin i samverkan bidrar till ett bättre kunskapsläge, byggt på evidens med en tydlig och standardiserad transparens i forskningen – med syfte att uppnå hög trovärdighet och undanröja eventuella jävsförhållanden.
  • Säkerställa tillräcklig kunskap för vårdpersonal kring sambandet mellan mat och hälsa.
  • Prioritera forskning om intervention – för att studera hur olika livsstilsfaktorer kan förbättra hälsan.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida