Vårdförbundet vill se sanktioner mot Israel

Vårdförbundet vill se sanktioner mot Israel
– Kraven ligger helt i linje med vår stadga och våra etiska koder, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Foto: Cecilia Larsson

Nätverket Fackliga vänner till Palestina, där Vårdförbundet ingår, vill se en rättvis fred i Israel och Palestina. I en debattartikel i LO-tidningen manar nätverket till sanktioner och bojkotter i lämpliga former. Nätverkets första delmål är att blockaden mot Gaza hävs.

– Det här ligger helt i linje med vår stadga och våra etiska koder. Vi är sedan flera år faddrar åt en systerorganisation i Palestina och har kämpat för frihet och rättvisa väldigt länge, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Fackliga vänner till Palestina vill att regeringen ska arbeta för att Israels förmånliga handelsavtal med EU och andra förmåner läggs på is tills staten uppfyller avtalets krav på respekt för mänskliga rättigheter. Nätverket vill också att regeringen ska verka för lämpliga sanktioner mot Israel både inom EU och i andra internationella sammanhang tills ockupationen av Palestina avbryts .

Bakom nätverket, som bildades i augusti förra året, står förtroendevalda inom TCO, LO och Saco. Debattartikeln är undertecknad av bland andraVårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, Jonas Wallin, ordförande i Elektrikerförbundet, Per-Olof Sjöö, ordförande i GS-facket och Vårdförbundets förra ordförande Anna-Karin Eklund.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida