Värmland krävs på miljonskadestånd för skyddsarbete

Vårdförbundet kräver landstinget i Värmland på en miljon kronor i skadestånd för att 20 sjuksköterskor felaktigt tvingats tillbaka till arbetet med hänvisning till skyddsarbete.

I dag inleddes den lokala förhandlingen som väntas pågå veckan ut.

– Agerandet har lett till en djup skada i förtroendet för arbetsgivarna på klinikerna, de behandlar oss på ett oacceptabelt vis, säger Martin Larsson, sjuksköterska på avdelning 6.
 
På avdelningen bedrivs arbetet precis som vanligt. Hela förra veckan hade man full bemanning, på helgen var den halverad men sedan i går är det full bemanning igen.

– Varje dag klockan tolv är det vårdavdelningskonferens och vi beordras in från dag till dag, berättar, berättar Martin Larsson.

Kräver en miljon i skadestånd 

Det var förra måndagen som landstinget tvingade tillbaka de strejkande sjuksköterskorna på kirurgavdelning 6 till arbetet sedan förhandlingen mellan arbetsgivaren och Vårdförbundet slutat i oenighet.

Landstinget hänvisade till patientsäkerheten som motiv för skyddsarbetet. Men Vårdförbundet anser att det inte går att undanta en hel vårdavdelning med den motivering. Därför begär man 50 000 kronor i skadestånd för var och en av de 20 sjuksköterskor som tvingades tillbaka till arbete på avdelningen.

– Patienterna består av de vanliga vårdplatsfallen, akuta fallskador och bukar, och patienter som har legat utomläns och som kommer in bara för att skrivas ut dagen efter. Ja, vi har i stort sett samma sorts patienter som vanligt, konstaterar Martin Larsson.

Han påpekar att rätt skött ska skyddsarbete beordras för en speciell patient och händelse. Den personal som beordras ska anges med namn och personnummer. Förhandling om skyddsarbetet ska ske i förväg, men om fallet är så akut att det inte går ska det ske genast efter beordringen.

– Möjligheterna till omplacering är också sådant man ska undersöka innan man beordrar skyddsarbete. I Skåne har de löst det genom att skicka patienter med ambulans till andra sjukhus. Förra veckan fanns det 40-50 lediga vårdplatser i länet. Även om vår avdelning hade varit stängd skulle det ha funnit 20-25 lediga platser.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida