”Vi är fortfarande triggade”

Nu klockan tolv gick Lisa Söderberg, biomedicinsk analytiker på Centrum för klinisk kemi i Visby, ut i strejk. På nytt. Hon är en av de omkring 3 000 medlemmar som berörs av varsel 3.

Klockan 11 började Lisa Söderberg sitt arbetspass – bara för att gå ut i strejk en timme senare. Men på eftermiddagen ska hon återvända till sin arbetsplats.

– Jag har faktiskt arbetat mer än jag har strejkat under de två veckor den tidigare strejken pågick, säger hon.

Hon säger sig ha en viss förståelse för att man inte kan stänga labbet helt och hållet.

– Det får inte bli farligt för allmänheten, säger hon. Men vi är fortfarande triggade och kan kämpa så länge det behövs.

Till Missionskyrkan i stället

Helene Sandelin är fackligt förtroendevald på centrum för klinisk kemi. Hon skulle ha gått på sitt arbetspass nu på eftermiddagen, men i stället beger hon sig till Missionskyrkan som är samlingsplats för de strejkande i Visby.

Hon konstaterar att det blev ett kort uppehåll i strejken. Klockan 8 i fredags gick hela labbet tillbaka till arbetet, i dag klockan 12 går de ut i strejk för andra gången.

Det var ganska rörigt på kliniken under förra strejken, det verkar som om arbetsgivarna högre upp i organisationen inte har vetat hur verksamheten egentligen fungerar – se också tidigare webbnyhet.

– Så på det sättet är det bra att vi strejkar, det blir väldigt tydligt vad vi uträttar egentligen, säger Helene Sandelin.

Fyllt på förråden

Under strejkuppehållet har de biomedicinska analytikerna fyllt på förråden, ordnat med apparaterna och så vidare. Och haft ett möte med hela gruppen på labbet.

– Vi pratade ihop oss, nu är vi bättre förberedda på vad som ska komma under den kommande strejken, säger Helene Sandelin.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida