”Vi ger oss inte förrän våra krav är uppfyllda”

Klockan är kvart i tolv och distriktssköterskan Elisabeth Wallström på Kungsstens vårdcentral utanför Göteborg tittar på tv-nyheterna. Är det något nytt om strejken? Jo den blir av. Även om några landsting hänvisar till att den är samhällsfarlig, så gäller det inte Västra Götaland.

Hos strejkledaren Elisabeth Wallström är allt klart. På undersökningsbänken ligger två röda affischer utbredda. Texten är svart och tydlig: Vårdcentralens sjuksköterskor är i strejk. Bredvid ligger en tejprulle. När klockan slår tolv ska hon ansvara för att affischerna klistras upp. En ska sitta på entrédörren och en på personalingången. Ingen ska missa att det är strejk när klockan slagit 12.00.

Utanför hennes rum är det tyst och lugnt. Kollegernas dörrar är stängda och bara en patient väntar på sin tur. Det är inte så konstigt att patienterna är få eftersom arbetsgivaren uppmanade distriktssköterskorna att avboka åtminstone en veckas besök med ett ursäktande brev i onsdags förra veckan. De skrev att det blir strejk till den 5 maj, som om det redan vore avgjort.

– Ska vi lämna in våra kort? undrar en kollega som tittar in genom Elisabeths öppna dörr.

Plastkorten öppnar dörren i personalingången och till de egna rummen: Ja. Vi lägger dem i våra fack. Fler kolleger strömmar till. Ska vi stämpla ut? Nej. Ingen ska stämpla ut. Det görs automatiskt när strejken börjar. Ur en pappkasse som står på golvet plockar Elisabeth fram banderoller och reflexvästar som strejkvakterna ska ha på sig.

Det är 10 minuter till avspark.

Cykelhjälmar i fast grepp

Nu är sju av de åtta sjuksköterskorna som ska ut i strejk på plats. De har hämtat sina jackor, väskor och flera har sin cykelhjälm i fast grepp. Det är lika bra de tar allt med, de ska ju inte tillbaka in mer idag. Stämningen är koncentrerad. Alla är taggade.

På löpsedlar över hela stan toppar nyheten om att idag tas 350 sjuksköterskor i Göteborg ut i strejk. Ovanligt nog är sjuksköterskorna i primärvården uttagna denna gång. Marie Öberg Flod är strejkledare för hela primärvården:

– Det är 6 vårdcentraler som stänger idag, med sammanlagt 60 sjuksköterskor. Alla är Vårdförbundets medlemmar. Medelåldern är omkring 51 år, många har 30 års yrkeserfarenhet. Flera har två specialistutbildningar och ändå bara 24 000 kronor i lön. Det accepterar vi inte, säger hon.

Lycka till från läkare

Det är fem minuter kvar till strejk på Kungsstens vårdcentral. Skyddsvästar och banderoller tas på. Åtta sjuksköterskor går i samlad tropp nerför trappan till bottenvåningen. De två andra fast anställda är på semester. Lycka till, säger en av läkarna, som passerar.

– De är på vår sida, säger strejkledaren Elisabeth Wallström och tar ett steg ut i vårsolen med sina kolleger.

Men konstigt nog finns en sjuksköterska kvar i huset. Det är sjuksköterskan från det privata bemanningsföretaget som gått in för en av kollegerna som är på semester. Bokningen av henne gjordes flera dagar innan Vårdförbundet lade varsel. Alla bokningar som lagts före 4 april ligger kvar, enligt överenskommelse mellan fack och arbetsgivare. Bemanningssjuksköterskan får bara rycka in i akuta situationer som om en patient får hjärtinfarkt eller liknande.

– Det känns så märkligt, säger någon. Kunde inte hon i solidaritet med oss ha blivit sjuk idag?

– Det är en svår situation. Hon är väl lojal med sin uppdragsgivare, säger en annan.

Konstigt är det i alla fall. På fredag kommer nästa sjuksköterska från den egna organisationens bemanningspool, som ersättare för den andra kollegan som är på semester. Inte heller hon är uttagen i strejk.

Avbokningar gör det uddlöst

Nu kommer primärvårdschefen för Väster Eva Gälldin Hermansson gående för ett möte med vårdcentralens chef om situationen med bemanningssjuksköterskorna och frågan går till henne: Vad ska vi göra med sjuksköterskan från bemanningsföretaget? Men hon har inget svar.

– Ska jag säga lycka till eller, frågar Eva Gälldin Hermansson och går in på vårdcentralen.

Ja, det kan du väl göra, säger någon.

– Jag tycker det är en halvmesyr att vi blev ombedda av arbetsgivaren att boka av alla våra besök första strejkveckan för att inte strejken ska bli lika märkbar för patienterna. Det blir lite uddlöst. Det är också märkligt att arbetsgivarna sagt att strejken ska räcka till den 5 maj. Vem vet hur länge vi håller på? Vi tänker inte ge oss förrän våra krav är uppfyllda, säger Birgitta Westberg.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida