Fackligt

Vill se ett modigare Vårdförbund

Vill se ett modigare Vårdförbund
Sofia Magnusson, sjuksköterska och förtroendevald från Stockholm. Foto: Jenny Kallin

I går träffades 100 förtroendevalda från hela landet för att diskutera Vårdförbundets framtid. Sjuksköterskan Sofia Magnusson från Stockholm var en av många som pratade om ”mod” - och hon tycker att allra viktigast är lönefrågan.

8 februari 2017

Under ett år har Vårdförbundet samlat in framtidsdrömmar och önskemål från medlemmar och skaffat kunskap i möten med allt från framtidsspanare till experter och politiker. I går gick projektet in i en ny fas när förtroendevalda från hela landet och förbundsstyrelsen samlades för att diskutera framtidsfrågor.

Arbetet som påbörjades under gårdagen ska leda fram till en ny stor vision och flera nya politiska idéer, som kongressen ska fatta beslut om 2018 och som ska bli ledstjärnor för Vårdförbundets framtida arbete.

Modigare förbund

En av deltagarna, Sofia Magnusson, sjuksköterska och förtroendevald från Stockholm, vill se ett ännu modigare Vårdförbund i framtiden, med modigare medlemmar som står upp för sig själva och sitt yrke.

– Vi måste sluta vara snälla, sluta tvätta britsar och städa och i stället satsa på vår profession, säger hon.

Lönerna viktigast

Andra saker som deltagarna lyfte var exempelvis behovet av reflektion på arbetsplatserna, patientnära karriärutveckling samt bättre löner och villkor, såklart.

Frågan om medlemmarnas löner tycker Sofia Magnusson är det allra viktigaste för Vårdförbundet att jobba med, nu och i framtiden.

– Först när lönerna och arbetsvillkoren är på plats, då kan vi nå längre med andra saker, säger hon.

Fler lösningar

Många pratade om mod, även Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. När hon blickar mot framtiden ser hon ett Vårdförbund som inte bara bubblar av idéer kring vad som behöver förändras, utan som också levererar starka konkreta lösningar. Det tycker hon är viktigast att fokusera på när en ny vision nu ska formuleras.

– Vårdförbundet har alltid varit bra på att komma med mycket idéer kring vad vi vill förändra. Men vi behöver jobba mer med hur. Vi har kompetensen att hitta lösningarna, säger hon.

Sineva Ribeiro tar AST, akademisk specialisttjänstgöring, som exempel. Det var en idé som hon hörde talas om redan år 2002. Men det var först när idén konkretiserades av Vårdförbundet som kommuner och landsting förstod poängen och började genomföra den.

Vill ha förändring

Alla idéer som kom upp under gårdagen ska förbundsstyrelsen nu ta med sig i arbetet med att formulera den nya visionen, som sedan ska återkopplas till förtroendevalda och medlemmar.  

– Det finns en stor vilja till förändring i vår organisation, den kraften har jag känt här i dag, konstaterade Sineva Ribeiro vid dagens slut.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida