”Vinsterna i vårdföretagen motiverar högre löner”

Vårdföretagen gör rejäla vinster, men det märks inte i löneförhandlingarna. Det säger Vårdförbundets chefsförhandlare Kerstin Sjöström.

– Vi tycker inte att vi har kommit till tals med Vårdföretagarna och därför har vi sagt upp de sifferlösa tillsvidareavtalen. Våra förhandlare har i många fall fått nollbud och det känns inte bra när vi vet vilka vinster många av vårdföretagen gör, säger Kerstin Sjöström.

En sammanställning som TT har gjort visar att de stora vårdföretagen Praktikertjänst, Carema och Attendo ökade sina vinster rejält under 2009. Enligt organisationen Vårdföretagarna går det även bra för de mindre privata vårdföretagen. Men det är ingenting som de anställda har märkt när det gäller lönerna – tvärtom.

– I början lockade de privata vårdföretagen med högre löner, men nu har det jämnats ut jämfört med de offentliganställda, säger Kerstin Sjöström.

Hon säger att Vårdförbundet har trott på idén med sifferlösa avtal, men att det kräver att de privata vårdföretagen börjar arbeta seriöst med lönefrågorna. Förhoppningsvis kan uppgifterna om företagens stora vinster stärka Vårdförbundet i de kommande förhandlingarna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida