»Visionen handlar om jobben«

"Vi måste transformera visionen så att det verkligen känns att den handlar om jobben och den säkra vården«, säger Ingrid Frisk, vice ordförande i Vårdförbundet."

Diskussionen kring borden om hur Vårdförbundets Vision 2018 ska konkretiseras för medlemmarna är het. Det är på kursgården Yasuragi Hasseludden, och de som diskuterar är styrelsemedlemmar och ombudsmän från fyra av Vårdförbundets avdelningar. Ingrid Frisk är mån om att förbundets vision ska upplevas som tydlig.

– Annars blir det bara fluff på en abstrakt nivå, säger hon.

Till sin hjälp har deltagarna några filmade intervjuer med företrädare för andra organisationer. I inslagen diskuterar Anna Åberg, Hyresgästföreningen, Leif Larsson, Riksidrottsförbundet, och Per Schlingmann, Moderaterna, sin syn på vad en vision är och hur den ska användas.

Gun Lundström, vice ordförande i Norrbotten, tycker att det har varit bra »inspel« genom de filmade intervjuerna.

– Det är intressant att se hur andra i samhället funderar över samma frågor som vi.

Erik Rask, rätt ny ledamot i den halländska styrelsen, tycker att visionen har blivit mer och mer begriplig vart efter han har satt sig in i den. Fast han önskar ändå att den skulle vara ännu mer konkret.

– Och så bör vi synas i studentsammanhang. De har ännu inte blivit »gamla hundar« som det inte går att lära sitta.

Gunnel Persson, ordförande i Halland, undrar hur man ska klara av att presentera visionen på arbetsplatser där det inte finns några förtroendevalda. Och att det kan vara svårt att prata om sådant som förbundets vision.

– Det medlemmarna i Halland vill prata om är sina rättigheter och skyldigheter som anställda!

Men hennes styrelse­kollega Annelie Ekengren Eliasson, vice ordförande i Halland, tycker att målet att nå 80 procent av medlemmarna med ett samtal om visionen är »lite mesigt«.

– Det borde gå att nå 100 procent! Att i Vårdfacket eller ledarskapstidningen Liv till exempel visa medlemmarna att det här kan du som medlem göra för att vi i Vårdförbundet ska ta ett steg framåt, säger hon.

Så fortsätter diskussionen kring borden. Flera tankar kommer: »Veckans vision på webben.« »En kortlek som bygger på visionstexterna.« »Glöm inte bort att det finns en femte yrkesgrupp: chefer och ledare!«

Med detta i bagaget for deltagarna hem – för att snart dyka upp på ett möte nära dig och prata Vision 2018.

Det går att se ett bildspel om Vision 2018 och även ladda ned den på: www.vardforbundet.se.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida