250 landstingsanställda i Gävleborg i Vasaloppsform

250 landstingsanställda i Gävleborg i Vasaloppsform
Barnmorskorna Helena Ståhlberg, Maria Blomqvist, Magdalena Selnes, Ann Jernqvist och Karin Rens Ekman kör varsin sträcka i dagens Vasalopps-stafett.

Landstinget i Gävleborg har anmält rekordmånga lag till Stafettvasan: 50 lag med fem personer i varje ska ta sig hela vägen från Sälen till Mora i dag. Ett av lagen består av fem barnmorskor från kvinnokliniken i Gävle.

– Vårt lag heter Syster Stork, säger Karin Rens Ekman, en av barnmorskorna i stafettlaget.

Ett annat lag heter Dexter, en röntgenterm som betyder höger, och består av fem röntgensjuksköterskor. Lagledaren Magnus Lövgren har framför allt tränat spinning för att förbereda sig för dagens lopp.

– Tyvärr har det varit lite dåligt med snö den här vintern, så vi har väl inte tränat så mycket skidåkning som vi borde. Men vi tänker att vi kör på och siktar på att ha roligt framför allt.

Mål som inspirerar

Landstinget Gävleborg sätter rekord med sina 50 lag och 250 deltagare. Aldrig tidigare har en enskild arbetsgivare haft så många lag med i stafettvarianten av Vasaloppet. Annars är det många arbetsplatser som har den här stafetten som ett gemensamt mål för träning och friskvård.

Och visst har det inspirerat även de landstingsanställda i Gävleborg. Tre av röntgensjuksköterskorna siktar på att träna ännu mer till nästa år så att de kan åka hela Vasaloppet.

Även de fem barnmorskorna kommer att fortsätta träningen efter dagens Stafettvasa.

– Det har verkligen varit en bra motivation att ha det här loppet att se fram emot. Nu siktar vi på att ta Tjejklassikern nästa år, säger Karin Rens Ekman.

Då får de ligga i. För Tjejklassikern krävs att de åker ett skidlopp, till exempel Tjejvasan, cyklar Vättern runt, ställer upp i Vansbrosimmet och springer Lidingöloppet.

Orange skidmössa

På Stafettvasan brukar det vara mycket spex och skoj med roliga kläder och ivriga hejaklackar. Det blir säkert många olika klädstilar bland de landstingsanställda från Gävleborg också – men alla kommer i alla fall att bära en orange skidmössa som de fått av landstinget.

– Vi hade tänkt åka i skelettkostymer, men hann inte riktigt med att fixa det, så det får bli vanliga skidkläder, säger Magnus Lövgren.

En semesterdag och resan till Dalarna får deltagarna själva bekosta, men Gävleborgs landsting står för anmälningsavgiften, en övernattning med frukost i Mora och en middagsbuffé.

– Det gillar vi, det känns som ett bevis på uppskattning från arbetsgivaren, att man satsar på sina anställda, säger Magnus Lövgren.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida