Akupunktur kan hjälpa mot PCOS

Akupunktur och fysisk träning kan sänka hormonnivåerna och ge en mer regelbunden menstruation hos kvinnor med PCOS, polycystiskt ovariesyndrom. Det visar en liten studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg.

27 januari 2011

En mindre studie som publiceras i American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism visar att akupunktur – både traditionell och strömförstärkt – och träning minst tre gånger i veckan kan lindra symtomen hos kvinnor med PCOS.

Studien var randomiserad och följde 84 kvinnor i åldrarna 18-37 år under 16 veckor. Kvinnorna följdes upp ytterligare en gång 16 veckor efter studiens slut. Endast 50 av kvinnorna deltog i hela projektet.

– Både akupunktur och träning sänker höga nivåer av manligt könshormon samt ger en mer regelbunden menstruation. Av de två behandlingarna så var akupunktur överlägset, säger docent Elisabet Stener-Victorin, som ansvarat för studien.

Förutom behandlingen och träningen instruerades försökspersonerna, inklusive kontrollgruppen, om vikten av regelbunden träning och god kost.

Forskarna känner ännu inte till de exakta mekanismerna bakom sjukdomen. Nyligen har man upptäckt att kvinnor som lider av PCOS har en hög aktivitet i det sympatiska nervsystemet. Försöket visade också, enligt Elisabet Sterner-Victorin, att de behandlade grupperna fick en minskad aktivitet i det sympatiska nervsystemet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida