Forskning

Äldre med magproblem mår sämre psykiskt

Äldre med magproblem mår sämre psykiskt
Forskarna John-Peter Ganda Mall och Ida Schoultz har undersökt samband mellan magproblem, tarmbarriär och psykisk hälsa hos äldre. Bild: Linda Harradine

Det visar en ny studie från Örebro, med äldre orienterare som förebilder. Gruppen av äldre med magproblem hade både tecken på svag tarmbarriär och ett sämre psykiskt mående.

Tarmen tar upp näring ur maten vi äter. Samtidigt ska den vara en barriär och skydda kroppen från skadliga ämnen.

Örebroforskarna Ida Schoultz och John-Peter Ganda Mall har undersökt tarmens barriär hos personer över 65 år. Deltagarna delades in i tre grupper; veteranorienterare utan magproblem, äldre utan magproblem och äldre med måttliga magproblem.

– Vi har undersökt veteranorienterarna tidigare och de har visat sig vara en potentiell modell för hälsosamt åldrande. De tränar både kropp och huvud och umgås med människor i alla åldrar, säger Ida Schoultz, forskare i medicin vid Örebro universitet.

Skillnad i tarmbarriären

Den nya studien visar att orienterarna mår bäst, de har bra maghälsa och lägst nivåer av stress, ångest och depression. Detta trots att tarmbarriären är tätast hos gruppen utan magproblem, inte hos orienterarna.

– Generellt mår ändå orienterarna bättre än den andra gruppen äldre utan magproblem. Den sociala gemenskapen och fysiska aktiviteten gör troligtvis stor skillnad, säger John-Peter Ganda Mall, doktorand i biomedicin vid Örebro universitet.

Gruppen med måttliga magproblem har en mindre tät tarmbarriär och de mår också sämre psykiskt. Den gruppen har ingen diagnostiserad magsjukdom utan främst problem med förstoppning och diarré.

– Vi vet sedan tidigare att flera sjukdomar är kopplade till en svagare tarmbarriär, inflammatoriska tarmsjukdomar, men även depression, säger han.

Mätning av proteiner i blod

Forskarna har mätt protein i blod som ger en bild av hur väl barriären i tunntarmen fungerar. Proverna har bekräftats med vävnadsprover från tarmen.

Nästa steg blir att undersöka om prebiotika kan stärka tarmbarriären hos äldre. Prebiotika är kostfiber som gagnar de nyttiga bakterierna i tarmen.

Nu ska forskarna testa samma prebiotiska fibrer som tidigare haft positiva effekter på tarmbarriären hos patienter med den inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns’s sjukdom.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida