Allt mer olaglig homeopatika säljs i Sverige

Allt mer olaglig homeopatika säljs i Sverige
Det är ovanligt att biverkningar från homeopatika rapporteras. Det vill Läkemedelsverket ändra på, och uppmanar därför alla som misstänker att de fått biverkningar att rapportera det till Läkemedelsverket. Foto: Colourbox

Fortfarande används homeopatika i rätt liten omfattning i Sverige. Olaglig försäljning, till exempel via nätet, är dock ett växande problem. Läkemedelsverket går nu ut med en varning till alla homeopatiska terapeuter i landet.

Homeopati är en stor verksamhet i Europa. Enligt Läkemedelsverkets uppgifter finns det 50 000 läkare inom EU som skriver ut homeopatika till 110 miljoner användare. I Sverige handlar det enligt Leverantörsföreningen för homeopati (LFfH) om omkring 3 000 terapeuter med 50 000 användare.

Läkemedelsverket har nu skrivit till de 3 000 terapeuterna och varnat för riskerna med att använda homeopatika som inte har granskats av verket. Inom EU räknas nämligen också homeopatika som läkemedel och ska granskas av myndigheterna. Läkemedelsverket i Sverige granskar produkterna när det gäller kvaliteten, säkerheten vid tillverkningen och att de innehåller råvaror som har använts tidigare inom homeopatin. Inga andra homeopatika får användas, utom en liten grupp så kallade frilistade homeopatika, som är fria att sälja fram till den 1 maj nästa år.

Läkemedelsverket granskar inte om ett homeopatiskt preparat har lindrande eller botande effekt.

Arsenik och kvicksilver

– Tillverkningen av produkterna baseras i vissa fall på till exempel arsenik, kvicksilver och bakterier. Om reglerna för tillverkning inte följs kan det innebära att produkterna blir farliga för konsumenten, säger Stefan Berggren, enhetschef vid Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Men det finns i Sverige i dag ett stort antal homeopatiska preparat som inte har passerat Läkemedelsverkets kontroll. De kan finnas i kosttillskott, livsmedel, energimedel och energisalter. Och en hel del okontrollerade produkter kommer in i landet via näthandeln.

En lista över godkända homeopatika finns på Läkemedelsverkets hemsida.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida