Ambulanssjuksköterskor klarade ”klassikern” med bravur

Efter ganska precis tolv timmar tog ambulanssjuksköterskorna i Värmland det allra sista simtaget och kunde nöjt konstatera: de klarade att genomföra en klassiker på en dag!  Läs hur de tog sig igenom alla etapperna och se videon när de klarar av löpavsnittet.

Och hur känns det dagen efter?

– Jo tack, inte så farligt alls, kanske lite ont i ljumskarna bara, säger Hanna Ehrencrona, en av de åtta ambulanssjuksköterskor som i går genomförde en egen ”Värmlandsklassiker”.

24 varv i skidtunnel

Det började med cykling drygt tio mil från ambulansstationen i Karlstad längs hela Fryksdalen upp till Torsby.

– Det var ingen som klagade över något värre än lite mjölksyra i uppförsbackarna och ett par stycken som körde omkull för att de glömde att de ”satt fast” i pedalerna, berättar Jeanette Kjörsträd, en av deltagarna.

I Torsby var det dags att ge sig in i snön i den sex grader ”varma” skidtunneln. Eftersom den bara är knappt 1,3 km lång krävdes det 24 varv för att det skulle bli tre mil.

– Det var ingen naturupplevelse precis eftersom det är ganska mörkt där i tunneln. Och det var jobbigt för spåret är mycket kuperat. Det var faktiskt bara en av oss som klarade sig från att köra omkull. Men alla höll humöret uppe, det var glada miner och hejarop varv efter varv, säger Hanna.

Höll ihop laget

Kalla, men ändå svettiga och mycket slitna, var det sedan dags för en mils löpning. Också det i ganska kuperad terräng. Efter löpningen var det ganska skönt att komma ner i bassängen i Torsbys badhus för att avslutningsvis simma en kilometer. En simtur som alla klarade galant.

– Vi har hållit ihop som lag och alla är nöjda, glada och stolta över att ha utfört detta på en dag, Jeanette.

Vill inspirera andra

Så här dagen efter är det ingen som tar cykeln till jobbet, tror Hanna, men redan i går kväll började de prata om att det här kanske ska bli en årlig tradition. Framför allt vill de inspirera andra att börja träna, även om det inte behöver bli så här extremt.

– Vi vill gärna ta en diskussion med vår chef om hur vi ska få till mer fysisk aktivitet för dem som arbetar inom ambulansen. Vi har inte träning på arbetstid och med alla larm och körningar hinner vi sällan utnyttja det gym som finns på jobbet. Men vi har ett tungt arbete och behöver verkligen vara fysiskt starka för att orka med.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida