Antioxidanter kan öka spridningen av cancer i kroppen

Antioxidanter kan öka spridningen av cancer i kroppen
Antioxidanter som finns i till exempel E-vitaminer, betakaroten och multivitaminer tycks kunna förvärra tillståndet hos den som redan har cancer. Arkivbild: Mostphotos

Forskare råder cancerpatienter att inte ta extra kosttillskott.

Det är känt att fria radikaler kan orsaka bildandet av tumörer. Eftersom antioxidanter i frukt, grönsaker och kosttillskott kan skydda mot de fria radikalerna har det tagits som en sanning att dessa därför också skyddar mot cancer.

Ny forskning visar att det inte tycks vara så enkelt. Förra året visade en grupp forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg att kosttillskott med antioxidanter kan förvärra sjukdomsförloppet vid lungcancer. Möss som åt antioxidanter fick fler och dessutom aggressivare tumörer. Resultaten bekräftades senare i försök med lungcancerceller från människor.

Sprider malignt melanom

I en ny studie som presenteras i tidskriften Science Translational Medicine visar samma forskargrupp att antioxidanter faktiskt också kan bidra till att cancer sprider sig snabbare än annars. Hos möss med den aggressiva hudcancerformen malignt melanom som fick tillskott av antioxidanter fördubblades bildningen av dottertumörer.

Till skillnad från studierna på lungcancer påverkades alltså inte den primära melanomtumören, utan bara dess förmåga att metastasera, vilket tyder på att antioxidanter kan förvärra cancer på två olika sätt.

Det intressanta är att antioxidanterna i sig verkar skydda mot bildandet av tumörer så länge det inte finns några sådana i kroppen. Men när väl en tumör uppstått kan alltså antioxidanterna få motsatt effekt och förvärra sjukdomen.

Kontroversiella resultat

Resultaten är kontroversiella. Antioxidanter finns i många kosttillskott som till exempel betakaroten, E-vitaminer och multivitaminpreparat. De marknadsförs brett för sin förmåga att skydda mot cancer.

– Jag har aldrig tidigare upplevt att andra forskare skrikit åt mig på en konferens. Men det har hänt sedan jag började med de här studierna. Det handlar om forskare som har spenderat hela sin karriär på att visa de positiva effekterna av antioxidanter, säger professorn Martin Bergö vid Sahlgrenska akademins cancercenter i Göteborg.

Han berättar också att upprörda cancerpatienter som uppmanats att äta antioxidanter hört av sig när de plötsligt fått veta att det kanske tvärtom har förvärrat deras sjukdom.

Avråder från kosttillskott

Martin Bergös råd till den som nytt fått en cancerdiagnos är att undvika kosttillskott med antioxidanter. Däremot avråder han inte från att äta frukt och grönsaker, som också innehåller antioxidanter.

Är det någon skillnad på de antioxidanter som vi får i oss via maten jämfört med tillskott?

– Absolut inte. Det handlar inte om antingen eller utan det är en dosfråga. Skulle vi koncentrera antioxidanterna från en broccoli eller en nöt skulle vi få samma effekt.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida