Bioreklam för cellprovtagning

Bioreklam för cellprovtagning
Barnmorskorna Maily Olsson och Maria Heggen propagerar för cellprovtagning. Arkivbild: Landstinget i Värmland

 Den som går för att se Fifty shades of grey på bio i Karlstad får också en påminnelse om cellprovtagning. Och i fredags möttes biobesökarna av barnmorskor.

Mellan halv fem och nio stod tre barnmorskor i Filmstadens foajé i Karlstad och informerade om vikten av att delta i screening mot livmoderhalscancer. Och innan biobesökarna fick se sexscenerna i Fifty shades of grey fick de också se bioreklam om cellprovtagning i form av en film som landstinget i Värmland tagit fram.

– Vi passade på att ha ett litet event och informera om cellprovtagningen. Roll ups, informationskort, frågesport, kondomer och godis förstås. Det var lyckat, många stannade, berättar barnmorskan Maria Heggen.

Sedan 2012 har hon ägnat 20 procent av sin arbetstid åt att få så många kvinnor som möjligt att delta i cellprovtagningen. Tidigare var de två om uppgiften, från årsskiftet är hon ensam.

Men barnmorskorna i Värmland har också över lag blivit mer aktiva och försöker fånga upp kvinnor som inte går på regelbundna kontroller när de kommer på besök av andra skäl.

– Vi har lyckats bra. I hela åldersspannet 23–60 år deltar 89 procent. Men det kommer hela tiden nya 23-åringar och i Värmland är det dem vi har svårast att nå, säger Maria Heggen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida