Brist på utbildning till astmapatienter kostar vården miljontals kronor

Brist på utbildning till astmapatienter kostar vården miljontals kronor
Astmapatienter borde få mer utbildning i egenvård. Arkivbild: Colourbox

Astmapatienter får alltför sällan utbildning om sin sjukdom. Det kostar sjukvården åtskilliga miljoner varje år, enligt Astma- och allergiförbundet.

Inför Allergistämman som äger rum i Linköping i dag och i morgon har Astma- och allergiförbundet genomfört en studie där 226 vårdcentraler och 252 medlemmar med astma har ingått.

Resultatet visar att över hälften av astmapatienterna anser att de inte har fått relevant utbildning om sin sjukdom och hur den ska behandlas. Men samtidigt anser 94 procent av vårdcentralerna att de ger den utbildning som patienterna har rätt till.

En förklaring till ökad akutvård

”Det är ett stort gap mellan patienternas upplevelse och sjukvårdens bedömning”, konstaterar Astma- och allergiförbundet i ett pressmeddelande, och tror också att det kan vara en förklaring till att så många astmapatienter söker vård på sjukhusens akutmottagningar.

Med rätt behandling ska de flesta astmapatienter kunna leva nästan helt besvärsfria;  en femtedel av patienterna uppger att de uppsökt akutvård för sin astma under de senaste tolv månaderna. Det innebär sjukvårdskostnader på minst 200 miljoner kronor per år.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida