De får Bravås pris för njutningsfulla måltider för äldre

På Tre Stiftelser i Göteborgs kommun går maten verkligen åt nu för tiden. De boende trivs bättre kring matbordet, de uppskattar maten och flera har gått upp i vikt. För den utvecklingen har äldreboendet fått Bravå:s hedersutmärkelse.

Det började med måltidsobservationer för ungefär ett år sedan. Maria Engman, medicinskt ansvarig sjuksköterska och verksamhetsutvecklare på Tre Stiftelser, satt på ett av äldreboendets våningsplan och observerade måltidssituationen.

– Jag såg att det fanns en stor utvecklingspotential. Till exempel fick de äldre vänta för länge på maten.  Och någon fick värkmedicin i anslutning till måltiden i stället för innan. Jag såg också att de åt bättre när personal satt med vid matbordet, berättar hon.

Blev ett utvecklingsprojekt

Hennes iakttagelser ledde till ett utvecklingsprojekt på Tre Stiftelser, ett samlingsnamn för tre kommunala stiftelser i Göteborg som bedriver vård och omsorg för äldre och för yngre neurologiskt funktionshindrade.

Undersköterskor, sjuksköterskor, chefer, dietist, arbetsterapeut och sjukgymnast – alla fick i uppdrag att göra måltidsobservationer på boendet. Efter det fick dietisten Charlotte Sandsgård i uppdrag att leda projektet under ett antal månader.

– På varje våningsplan gjordes måltidsobservationer och sedan träffades personalen för att gå igenom förbättringsområden. Ett var hur maten presenterades. Från att bara ha sagt: ”I dag serveras köttgryta”, började personalen berätta att det var ”köttgryta gjord på högrev, med champinjoner och lök i”.

Så enkelt, men ändå så verkningsfullt. När personalen började berätta om smakerna fick de gamla, med nedsatt smakförmåga, bättre aptit. Och genom att servera maten vid bordet i stället för från en köksbänk blev måltiderna lugnare och mer njutningsfulla.

Kostombud på varje våning

På boendet har de utsett kostombud som bland annat har ansvar för att förbättringsarbetet fortsätter. En av dem är undersköterskan Ulla Larsson.

– Tidigare var det oroligt vid måltiderna och de boende fick inte i sig maten ordentligt. När rutinerna skulle ändras var det en del ur personalen som protesterade – som alltid när man ska arbeta på ett nytt sätt – men nu är alla positiva.

Hon berättar att personalen numera sitter ner vid matbordet tillsammans med de boende under en timme. Maten går åt, och flera av de äldre har gått upp i vikt.

– Det är riktigt roligt, säger Ulla Larsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida