Främja hälsa

Vill hjälpa ensamma äldre att hitta tillbaka till livet

Vill hjälpa ensamma äldre att hitta tillbaka till livet
På vårdcentralen Granen i Malmö får ensamma äldre möjlighet att hitta vänner och framtidshopp. Arkivbild: Colourbox

Sjuksköterskan Eva Ekström hade tänkt trappa ner inför pensionen — men har ändrat sig. Tillsammans med kollegan, som är psykolog, drar hon nu i gång aktivitetsgrupper för gamla som är alldeles för ensamma.

17 september 2018

Sjuksköterskan Eva Ekström på vårdcentralen Granen i Malmö är, tillsammans med psykologen Max Kaymak, i gång med att starta en aktivitetsgrupp för ensamma äldre. Det var när de märkte att många äldre satt i korridoren en timme innan läkarbesöket, bara för att få en pratstund och möjlighet att träffa andra människor.

– Det är så många äldre som är ensamma och ledsna. Innan 65 har de jobbet och kollegerna, sedan kanske de bara har sin hustru eller make och glömmer hur man tar kontakt med andra. När sedan partnern dör tappar de fotfästet i livet, säger Eva Ekström.

Fokuserar på äldre

Hon har arbetat många år inom psykiatrin och tänkte att hon skulle trappa ner något genom att arbeta inom primärvården innan pension. Så blev det inte riktigt. De flesta patienter som kommer till vårdcentralen, oavsett ålder, kommer för att livet gör ont. Med initiativet de döpt till Träffpunkt Granen fokuserar de på äldres välbefinnande.

De vänder sig till alla över 65 år som bor i Malmö. I november startar den första gruppen och omkring 40 personer har redan anmält sig. Fler grupper planeras starta framöver. En gång i veckan kommer Eva Ekström och psykologen Max Kaymak att bjuda in till frukost med olika teman. Ett lite hemligt sådant är att träna inför årets Luciatåg.

Max Kaymak och Eva Ekström.

– Alla vet inte om det än men vår tanke är att vi ska lussa för hela vårdcentralen. En av dem som är med i gruppen blev så glad när han hörde det att han genast skulle hem och leta fram sin gamla klarinett från vinden, säger Eva Ekström.

Ska lära sig ta kontakt

Tanken är att gemenskapen ska vara positiv i stället för probleminriktad. De kommer att se musikvideos och hoppfulla filmer tillsammans. Så ska de diskutera och lära sig att samtala med nya bekantskaper. Sitta ner och intervjua varandra om sina liv till exempel.

– Många är så ovana att ta kontakt med andra människor att de har glömt bort hur man gör. Och det är inte ovanligt att jag får höra ”jag har inget att prata om”. Då svarar jag ”det har du visst – du som har levt ett så spännande liv”.

Målet är att glädja

De ska inte bara äta frukost, se på film och träna sig på samvaro. Eva Ekström och Max Kaymak kommer att anordna promenader och, tillsammans med en fysioterapeut, prata om vikten av motion, kroppskännedom och hälsa. De ska också bjuda in organisationer – som Brottsoffermyndigheten, Stadsmissionen och Folkuniversitet – att berätta om sina verksamheter.

– Allt går ut på att glädja. Vi vill hjälpa ensamma äldre att finna nya vänner och att hitta tillbaka till livet igen, säger Eva Ekström.

Fakta

Träffpunkt Granen startar den 21 november och vänder sig till personer från 65 år och uppåt. Träffarna är kostnadsfria och äger rum på vårdcentralen Granen i centrala Malmö.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida