”Det kommer att bli fler dödsfall”

Den nya influensan kommer att skörda fler offer. Det stod klart på tisdagens presskonferens. Nu ska regeringen kallas in varje vecka för att svara på journalisternas frågor.

I går, måndag, fick Sverige sitt första dödsfall till följd av den nya influensan. Då var analysen klar som visade att den 37-årige man som vårdats på Akademiska sjukhuset i Uppsala var smittad.

Hittills har de inblandade myndigheterna – Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – hållit gemensamma pressträffar för att informera om läget.

Allvarligare läge?

I dag, tisdag, kallades även folkhälsominister Maria Larsson (KD) in och i fortsättningen kommer regeringen att vara representerad på de veckovisa pressträffar som ska hållas. Maria Larsson tillbakavisade att det beror på att läget har blivit allvarligare.

– Vi ser det som en ren service åt medierna, sade hon.

Maria Larsson sade också att det kommer att bli fler dödsfall.

– Även bland yngre och medelålders människor. Men jag vill understryka att sjukdomsförloppet kommer att bli lindrigt för det stora flertalet, sade hon.

Vaccinationsstart i oktober

Enligt Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen, ligger vaccinationsplanerna fast och tidsplanen tycks hålla. Första veckan i oktober ska vaccinationerna av riskgrupperna starta för att sedan följas av resten av befolkningen under andra halvan av oktober.

Den senaste tiden har influensan tagit fart även om den inte kommit igång på allvar ännu. Sjukdomen drabbar främst unga vuxna och medelålders och hittills har 49 personer fått vård.

Skyddar i ett år

Enligt Anders Tegnell finns det goda möjligheter att stoppa influensan – redan när 30 procent av befolkningen har fått sin första vaccinationsdos får man en stor effekt på smittspridningen.

Den som vaccinerar sig har skydd uppemot ett år. Vad händer sedan när massvaccinationen gör att det inte byggs upp någon naturlig immunitet i befolkningen?

– Man tappar skyddet successivt men det finns ändå kvar som ett minne i kroppen vilket gör att man får ett skydd mot att bli jättesjuk, sade Anders Tegnell.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida