Diabetessjuk man dog i häktet

Ska diabetessjuka inom kriminalvården tillåtas ansvara för sin egen medicinering?

Förra året avled en 25-årig diabetessjuk man i häktet i Norrköping, troligen på grund av för lågt blodsocker. Efter flera liknande fall vill kriminalvården nu ha råd av Inspektionen för vård- och omsorg om hur man ska agera då intagna inte sköter sin medicinering.

Svårreglerad diabetes

Det var på morgonen efter en flytt från ett häkte till ett annat som personalen hittade mannen död. 25-åringen hade en svårreglerad insulinbehandlad diabetes och hade under den aktuella häktningen haft flera insulinkänningar och vid något tillfälle fått åka akut till sjukhus.

Kriminalvårdens medicinska rådgivare Lars Håkan Nilsson ansåg till en början att sjukvården på häktet hade följt de rutiner och riktlinjer som gäller och att ingen hade begått något fel.

Praxis är att före häktning bedöma om de individer som kan hantera sina läkemedel själva också fortsätter göra det i häktet. Personalen hade hört sig för med den vårdcentral som mannen hörde till och fått besked att han kunde hantera sina läkemedel själv.

Flera liknande fall

Men eftersom flera liknande fall har inträffat inom Kriminalvården väljer han nu att ändå göra en lex Mariaanmälan för att få vägledning av Inspektionen för vård och omsorg.

– Vi har ofta problem med personer med diabetes som inte sköter medicineringen. De medicinerar för lite, medicinerar för mycket, äter inte som de ska och så vidare, säger anmälaren Lars Håkan Nilsson till Nyhetsbyrån Siren.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida