TBE

Efterlyser gratis TBE-vaccinering av barn

Efterlyser gratis TBE-vaccinering av barn
TBE-fallen ökar långsamt men stadigt i Sverige. Antalet fall hittills i år är 30 fler än 2015. Foto: Mostphotos

Antalet fall av TBE ökar. Sjukdomen riskerar att bli lika vanlig  i Sverige som i Centraleuropa, varnar professor, som föreslår gratis vaccination för barn.

24 juli 2017

I mitten av juni hade 15 fall av TBE, fästingburen hjärninflammation, rapporterats in till Folkhälsomyndigheten. I fredags hade siffran stigit till 74 fall. Det är åtta färre än förra året men 30 fler än 2015, skriver Svenska Dagbladet i dag. Detta trots att vårens torka missgynnade fästingarna.

Professor och överläkare Tomas Bergström vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, forskar kring spridning av TBE och utveckling av antiviral behandling.

– Frivillig vaccinering fungerar inte. Det vore önskvärt att åtminstone erbjuda alla barn gratis vaccinering mot TBE, säger han till Svenska Dagbladet.

Högutbildade vaccinerar sig i högre grad än lågutbildade. De första tre doserna som behövs, kostar cirka 900 kronor sammanlagt, en utgift många väljer bort.

I Österrike vaccineras barn gratis. Där har antalet fall kunnat minskas från cirka 700 per år till omkring 100 .

TBE och borrelia

  • TBE är ett virus. Någon botande behandling existerar inte utan endast vaccinering.
  • Borrelia är också fästingburet, men är en bakterie som kan behandlas med penicillin vid upptäckt i tid. Vaccin finns ännu inte men i år testas ett borreliavaccin för första gången på människa.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida