”En del kallar det vansinne, men vi kallar det friskvård”

Åtta ambulanssjuksköterskor i Värmland gör i dag "klassikern" på en dag: Tio mil cykling, tre mil skidåkning, en mil löpning och sist en km simning. De startade klockan 6 i morse från ambulansstationen i Karlstad och räknar med att vara i mål senast vid 8-tiden på badhuset i Torsby ikväll. (UPPDATERAD med filmsekvenser)

– Vi blev inspirerade av barnmorskorna som tränade för tjejklassikern och som vi läste om i Vårdfokus, men vi ville göra det hela lite mer spännande så vi bestämde oss för att göra allt på en dag, berättar sjuksköterskan Hanna Ehrencrona som arbetar inom ambulanssjukvården i region Karlstad.

Laget är viktigast

Naturligtvis är ambulanssjuksköterskorna inte helt otränade, men Hanna vill inte påstå att de är några supermotionärer.

– Vi tränar regelbundet förstås och är duktiga på olika saker, så någon får ta täten när vi cyklar och någon annan när vi simmar.

Helt klart är i alla fall att det här gör de som ett lag, det är ingen tävling.  Den som är långsammast i varje gren bestämmer tempot för hela gruppen. Alla ska med.

Så få stopp som möjligt

Service i form av dricka, skjuts av utrustning och annat får de från kolleger som följer med som support. Det blir en rejäl pastasallad under dagen och var och en tar med egen matsäck.

Men de vill göra så få stopp som möjligt och ska försöka hålla igång hela tiden, berättar Hanna. Allt för att hinna klart innan badhuset i Torsby stänger klockan 20.00 i kväll.

– En del kallar det kanske vansinne, men vi kallar det friskvård!

Under dagen skriver laget kommentarer om hur det går på Vårdfokus Facebook-sida. Dessutom kommer vi att lägga upp filmer som vi länkar till.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida