En miljard till landstingen för vaccinationskostnader

En extraordinär åtgärd vid en extraordinär händelse. Så förklarade folkhälsominister Maria Larsson (KD) beslutet att ge landstingen en miljard kronor i stöd för vaccineringen mot den nya influensan.

25 augusti 2009

Det är egentligen landstingens ansvar att sörja för både kostnaderna för vaccinet och personalkostnaderna kring vaccinationen sade folkhälsoministern på en presskonferens på Rosenbad i dag.

– Regeringens ansvar är att säkerställa att det finns vaccin och lager av antivirala läkemedel.

En extraordinär åtgärd

Men trots den tydliga ansvarfördelningen så innebär det faktum att den globala finanskrisen sammanfaller med pandemin en ”extraordinär händelse” och det är grunden till regeringens beslut om extra stöd till landstingen.

– En extraordinär åtgärd vid en extraordinär händelse, sade Maria Larsson.

En bit på vägen

Sveriges kommuner och landsting, SKL, gick i förra veckan ut och rekommenderade sina medlemmar att vaccinationen skulle vara kostnadsfri, ett råd som folkhälsoministern också tror att de flesta kommer att följa.

– Även om man beslutar att ta ut en avgift så betyder den extra miljarden att avgiften nu kan bli lägre, sade hon.

SKL uppskattar att den totala kostnaden för att genomföra vaccinationen av hela Sveriges befolkning kommer att bli mellan två och tre miljarder kronor.

Innan årsskiftet

De en miljard kronorna ska betalas ut till landstingen innan årsskiftet. Om det innebär att de kommer att finnas tillgängliga när vaccinationen beräknas starta i månadsskiftet september/oktober är dock oklart.

Pengarna går direkt till landstingen som sedan själva får bestämma hur de ska fördelas mellan den ordinära sjukvården, skolhälsovården och företagshälsovården.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida